Luikse balletjes met waterkerspuree

30 MIN
2 personen
Luikse balletjes met waterkerspuree

Een heerlijk origineel gerecht van onze Waalse vrienden: sappige gehaktballetjes in een heerlijke zoetige saus, met Luikse siroop. Dit smaakt heerlijk bij zachte, kruidige waterkerspuree. Echte Belgische kost om trots op te zijn!

Ingrediënten

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 1 bussel waterkers
  • 2 sjalotten
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 bio-ei
  • 4 el paneermeel
  • ¼ blikje tomatenpuree
  • 1 cup Luikse siroop
  • ½ runderbouillonblokje
  • 3 el boter
  • 1 el bloem
  • 3 el melk
  • 1 kl wittewijnazijn
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water. Was de waterkers en laat uitlekken.
  2. Snij de sjalot fijn. Doe het gehakt in een kom. Voeg het ei (de eieren), het paneermeel en de helft van de fijngesneden sjalot toe. Kruid met peper en zout. Meng goed en vorm er met vochtige handen balletjes van, ongeveer 5 balletjes per persoon.
  3. Verhit 1/3 van de boter in een antikleefpan en bak de gehaktballetjes rondom aan gedurende 5 minuten. Schep de balletjes uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
  4. Verhit 1/3 van de boter in de pan en voeg de rest van de sjalot toe. Stoof glazig in 2 minuten en strooi er dan de bloem over. Laat kort bakken en voeg de aangegeven hoeveelheid tomatenpuree, wittewijnazijn en Luikse siroop toe. Schenk er per persoon 100 milliliter water bij. Verkruimel er de aangegeven hoeveelheid runderbouillon over. Meng goed en laat even indikken. Kruid met peper en zout.
  5. Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus, zet een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes verdergaren. Roer af en toe om.
  6. Hak de waterkers grof. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de grofgehakte waterkers, de rest van de boter, de melk, peper en zout toe. Meng goed.
  7. Serveer de waterkerspuree met de Luikse balletjes.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 885.11 kcal
Koolhydraten 82.32 g
waarvan suikers 13.54 g
Vet 43.74 g
waarvan verzadigd 22.74 g
Proteïnen 38.66 g
Vezels 9.56 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin