Libanese gehaktspiesjes met citroenrijst, pompoen en granaatappel

35 MIN
2 personen
Libanese gehaktspiesjes met citroenrijst, pompoen en granaatappel

Of kortweg: köfte. Deze langwerpige gehaktballetjes knipogen naar de Libanese keuken. Die is momenteel erg in trek. Met ingrediënten zoals granaatappel, ras-el-hanout en munt krijg je een instant vleugje exotiek op je bord.

Ingrediënten

  • 1 butternut pompoen
  • 1 rode ui
  • 1 citroen
  • 125 gr volkoren rijst
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gr platte peterselie
  • 10 gr munt
  • 200 gr zure room
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • ½ granaatappel
  • 2 kl ras-el-hanout
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de pompoen overlangs doormidden en vervolgens in plakken van 2 cm (schillen hoeft niet). Schik op de bakplaat. Snijd de ui in dunne ringen. Verdeel over de pompoen. Giet er een scheutje olijfolie over. Kruid met zout en zwarte peper en schuif de oven in voor 20-25 min.
  2. Citroenrijst: spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil van de citroen. Snijd vervolgens in 2 partjes. Breng de rijst aan de kook in 200 ml water per persoon en meng de helft van de citroenzeste eronder. Laat zo'n 25 min. zachtjes koken, tot de rijst beetgaar is, en giet af.
  3. Köfte: hak de knoflook fijn. Versnipper de peterselie en meng samen met de knoflook en 1 kl zure room onder het gehakt. Kruid met zout en zwarte peper. Vorm met je handen 2 platte worstjes per persoon (zie foto). Spies ze op de satéstokjes. Laat een grillpan goed heet worden op het vuur en grill de kebabs in 10 min. rondomrond goudbruin (zie tip). Controleer of ze gaar zijn, haal uit de pan en houd warm.
  4. Klop ondertussen met een houten lepel op de schil van de granaatappel terwijl je de granaatappel helemaal ronddraait. Zo komen de pitjes makkelijk los. Snijd vervolgens horizontaal doormidden en haal de pitjes eruit.
  5. Schep de rijst in een kom en meng de granaatappelpitjes eronder. Versnipper de munt en meng samen met de ras-el-hanout en de rest van de citroenzeste onder de rijst. Proef en kruid verder met zout en zwarte peper.
  6. Controleer of de pompoen goudbruin en gaar is en haal uit de oven. Serveer de kebabs met de citroenrijst, geroosterde pompoen en de rest van de zure room. Leg de partjes citroen erbij. Smakelijk!
  7. TIP: Heb je geen zin om je grillpan af te wassen? Leg de stokjes köfte dan zo'n 15 min. bij de pompoen in de oven.