Korean fried tofu met misobroccoli en volkoren rijst

50 MIN
2 personen
Korean fried tofu met misobroccoli en volkoren rijst

Foodbagchef Claire: "Dit receptje leerde ik van Raf, een vriend van me! Hij maakt het regelmatig eens klaar als hij z'n lief rond z'n vinger wil draaien! (Die stiekem geen fan is van tofu, maar bij dit gerechtje helemaal overstag gaat.) Ik kan haar geen ongelijk geven!"

Ingrediënten

  • 200 gr tofu
  • 1 broccoli
  • 20 gr gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el ketchup
  • 1 kl sriracha
  • 20 ml sojasaus
  • 1 el sesamzaad
  • 125 gr volkoren rijst
  • 1 rode ui
  • 1 el miso
  • 1 stengel lente-ui
  • olie
  • 2 el honing of zoetstof
  • 2 el azijn
  • 2 el maïszetmeel
  • snuifje chilivlokken
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de broccoli en rijst. Laat de tofu uitlekken. Wikkel vervolgens in keukenpapier of een schone handdoek en druk al het vocht eruit.
  2. Snijd de broccoli in roosjes, ook de stam kan je schillen en in stukken snijden. Kook in 4-5 min. gaar. Schep uit het water en spoel met koud water. Het water gebruiken we later om de rijst te koken.
  3. Rasp de gember en de helft van de knoflook in een steelpannetje en laat warm worden met een scheutje neutrale olie. Voeg vervolgens de ketchup, srirachasaus, zoetstof (zoals agavesiroop), natuurazijn, sojasaus en sesamzaad toe. Laat rustig warm worden op middelhoog vuur (zie tip).
  4. Snijd de tofu in blokjes van 1 cm, schik in een kom en wikkel door het maïszetmeel, tot elk stukje met een dun laagje bedekt is.
  5. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking in het water van de broccoli.
  6. Verhit een flinke laag neutrale olie (en eventueel wat sesamolie) in een diepe pan of pot. Frituur de tofu in 8-10 min. goudbruin op middelhoog vuur. Keer regelmatig om. Laat eventueel nog wat langer frituren voor extra krokante blokjes.
  7. Snijd de ui in parten en rasp de rest van de knoflook. Verhit een scheutje olie in een grote (wok)pan en stoof de ui, knoflook, miso en een scheutje water aan. Voeg vervolgens de broccoli toe en wentel door de miso. Proef en breng verder op smaak met zwarte peper of chilivlokken.
  8. Hak de lente-ui in fijne ringen.
  9. Schep de tofu in het steelpannetje bij de saus. Zet eventueel nog even terug op het vuur. Haal je leukste schalen uit de kast. Werk de tofu af met de lente ui en de broccoli met wat chilivlokken. Serveer met de rijst. Smakelijk!
  10. TIP: De marinade hoeft niet te koken, maar wel goed warm te worden, zodat alle ingrediënten aan elkaar gaan kleven.