Kipfilet met champignonsaus, crushed krieltjes en wortelen

40 MIN
2 personen
Kipfilet met champignonsaus, crushed krieltjes en wortelen

Foodbagchef Caroline: "In de wintermaanden mag het altijd gezellig zijn, of het nu Kerstmis is of niet! Met sappige, krokante kip, crushed krieltjes, geroosterde wortelen en een rijke champignonsaus. Extra veel kruiden erbij, en voilà: elke dag een beetje Kerstmis met Foodbag."

Ingrediënten

  • 400 gr krielaardappelen
  • 3 wortelen
  • 5 gr salie
  • 5 gr rozemarijn
  • 5 gr tijm
  • 1 el vloeibare honing
  • 250 gr witte champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kipfilets met vel
  • 100 ml (kook)room
  • ½ blokje rundsbouillon
  • olijfolie
  • boter
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Zet de krieltjes net onder water met een flinke snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  3. Snijd de wortelen in de lengte in 4 (schillen hoeft niet). Snijd de salie in fijne reepjes (zie tip). Hussel de wortel op de bakplaat door elkaar met een scheut olijfolie, de honing, salie, zout en zwarte peper. Rooster 10 min. in de oven.
  4. Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Pers de knoflook. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Rits de blaadjes van de rozemarijn en hak fijn.
  5. Verhit een klontje boter in een grote pan. Kruid de kipfilet met zout en zwarte peper. Bak 5 min. per kant op middelhoog vuur.
  6. Giet de krieltjes af. Laat een klontje boter en een scheutje olijfolie smelten bij de krieltjes in de pot. Voeg de rozemarijn, helft van de knoflook, een snuif zout en zwarte peper toe. Zet het deksel op de pot en schud goed door, tot alle krieltjes met een laagje bedekt zijn. Stort vervolgens uit op de bakplaat bij de wortelen en plet de krieltjes met de onderkant van een glas of mok tot ze breken. Bak samen nog 15 min. in de oven.
  7. Schep de kip uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie. Smelt opnieuw een klontje boter in de pan en bak de champignons, rest van de knoflook en tijm 6-8 min. op middelhoog vuur, tot de champignons goudbruin kleuren. Voeg de room toe en verkruimel de bouillon erbij. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper. Laat de kipfilet, met de velkant naar boven, nog kort opwarmen in de saus.
  8. Serveer de kipfilet met de champignonsaus, geroosterde wortelen en crushed krieltjes. Smakelijk!
  9. TIP: Pluk de blaadjes salie, schik mooi op elkaar, rol op als een sigaar en snijd dan in fijne reepjes. 'Ciseleren' heet die techniek!