Japanse-stijl risotto met zalm, kastanjechampignons en miso

35 MIN
2 personen
Japanse-stijl risotto met zalm, kastanjechampignons en miso

Foodbagchef Caroline: "Of mijn recente reis naar Japan mij geïnspireerd heeft om dit gerecht te ontwikkelen? Zeker en vast! Ik meng typische Japanse smaken met een Italiaanse klassieker, het resultaat is 'out of this world'!"

Ingrediënten

  • 20 ml sojasaus
  • 300 gr zalmfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr selder
  • 1 wortel
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 stengel lente-ui
  • 125 gr risottorijst
  • ½ blokje groentebouillon
  • 2 kl miso
  • olijfolie
  • boter
  • 1 el azijn
  • 1 el bruine suiker
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Marinade zalm: meng de helft van de sojasaus met de (rijst)azijn en bruine suiker. Wentel de zalm erdoor.
  2. Pers de knoflook. Snijd de selder en wortel (schillen hoeft niet) in fijne blokjes. Snijd de champignons in 4 en de lente-ui in ringen. Houd het witte en groene deel apart.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan of stoofpot en bak de champignons en helft van de knoflook 4-5 min. op middelhoog vuur (zie tip). Kruid met zwarte peper. Voeg de rest van de sojasaus toe en roerbak nog 1 min. tot de sojasaus verdampt is. Schep uit de pan.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in dezelfde pot en fruit het witte deel van de lente-ui, de rest van de knoflook, wortel en selder zo’n 2 min. op zacht vuur. Voeg de risottorijst toe en laat zo’n 2 min. meebakken, tot de rijst glazig is. Verkruimel de bouillon erover en voeg beetje per beetje wat water toe (reken zo’n 200 ml per persoon). Laat op zacht vuur sudderen en voeg, wanneer het water bijna is opgenomen, nog een pollepel toe. Ga zo door, tot de risotto net beetgaar is, ongeveer 15-20 min. Roer regelmatig goed door.
  5. Smelt een klontje boter in een aparte pan. Schep de zalm uit de marinade en bak 2-3 min. per kant op zacht vuur. Bak de velkant eerst.
  6. Roer de gebakken champignons en miso door de risotto.
  7. Serveer de risotto met de zalm erop. Kruid met zwarte peper. Werk af met het groen van de lente-ui. Smakelijk!
  8. TIP: In deze pan ga je zo meteen de risotto klaarmaken, dus neem zeker een groot exemplaar.