Hertenfilet met portosaus, gratin van aardappel en peterseliewortel

90 MIN
4 personen
Hertenfilet met portosaus, gratin van aardappel en peterseliewortel

Een heerlijk luxueus gerecht, ideaal voor de feestdagen! Een lekker mals stukje hertenfilet, mooi rosé gebakken, met een heerlijke portosaus bij en een originele gratin van aardappel en peterseliewortel, afgewerkt met peperige waterkers. Laat het feest maar beginnen!

Ingrediënten

  • 600 g hertenfilets
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 500 g peterseliewortel
  • 2 bosjes waterkers
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 ml room
  • 100 g gruyère, geraspt
  • 2 el bosbessenconfituur
  • 200 ml wildfond
  • 1 el balsamico
  • 100 ml porto
  • 2 el boter, koud
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

BEREIDING

    Vooraf te maken

  1. Schil de aardappelen en de peterseliewortel. Snij in fijne plakjes met een mandoline.
  2. Breng een pot gezouten water aan de kook en blancheer de plakjes peterseliewortel 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  3. Pers de knoflook. Doe de room in een pannetje en warm op, samen met de geperste knoflook, nootmuskaat, peper en zout. Laat 10 minuten trekken.
  4. Schik de plakjes aardappel en peterseliewortel afwisselend in een ovenschaal. Rits de blaadjes van de takjes tijm en strooi over de ovenschaal. Giet de geïnfuseerde room erover. Bestrooi met de gruyère. Dek af met aluminiumfolie.
  5. Ruim een uur vóór het serveren

  6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de gratin 50 minuten in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en laat nog 10 minuten in de oven en eventueel nog even onder de grill voor een mooi bruin korstje.
  7. Verwarm de helft van de boter in een pan. Kruid de hertenfilet rondom met peper en zout. Bak de hertenfilet rondom aan, gedurende ongeveer 8 minuten. Schep uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  8. Deglaceer de pan met de porto. Laat bijna volledig inkoken en voeg dan de wildfond, het takje rozemarijn en de bosbessenconfituur toe. Roer goed om en laat tot de helft reduceren. Kruid met peper en zout en voeg de balsamico toe. Zeef de saus en roer er kleine klontjes koude boter door.
  9. Snij de hertenfilet in plakjes (roer het braadvocht dat vrij komt ook nog door de portosaus!). Serveer met de gratin en een handjevol waterkers per persoon. Schep de saus over het vlees.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 803.04 kcal
Koolhydraten 56.19 g
waarvan suikers 11.66 g
Vet 40.12 g
waarvan verzadigd 22.5 g
Proteïnen 43.82 g
Vezels 10.75 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin