Herfstige pot pie met boschampignons, linzen, prei en tijm

45 MIN
2 personen
Herfstige pot pie met boschampignons, linzen, prei en tijm

Foodbagchef Sofie: "Deze verwarmende pot pie brengt je helemaal in herfstsferen. Champignons, een van mijn favoriete groenten, zijn nu volop in het seizoen en zorgen samen met linzen voor een goede dosis eiwitten. Een heerlijk en griezelig ovengerecht."

Ingrediënten

  • 100 gr groene linzen
  • ½ gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel prei
  • 2 wortelen
  • 125 gr kastanjechampignons
  • 150 gr gemengde champignons
  • ½ blokje groentebouillon
  • 10 gr rozemarijn
  • 5 gr tijm
  • 1 rond vel bladerdeeg
  • olijfolie
  • 1 el tarwebloem
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Spoel de linzen onder stromend water. Breng 300 ml water aan de kook met een snuif zout. Kook de linzen 20-25 min. met het deksel op de pot, tot de linzen beetgaar zijn. Controleer af en toe of het water niet verdampt is zodat de linzen niet aanbranden.
  3. Snipper de ui fijn. Pers de knoflook. Halveer de prei in de lengte en snijd in reepjes. Snijd de wortel (schillen hoeft niet) in fijne plakjes. Snijd de kastanjechampignons in 4, grotere exemplaren in 6. Halveer de andere champignons.
  4. Verhit een scheutje olijfolie een ruime pot en fruit de ui en knoflook glazig op middelhoog vuur. Voeg de prei, wortel en champignons toe. Bak 6-8 min., tot de champignons hun vocht verloren hebben.
  5. Rits intussen de tijm en rozemarijn van de takjes en hak fijn.
  6. Bestrooi de groenten met de bloem en laat 1 min. meebakken. Blus met 125 ml water per persoon en verkruimel de bouillon erbij. Voeg de linzen (uitgelekt), tijm, rozemarijn en wat zwarte peper toe aan de groenten. Roer tot de saus begint in te dikken. Haal van het vuur.
  7. Schep de groentevulling in een (ronde) ovenschaal waar het bladerdeeg op past. (Optioneel: rol het deeg uit met het bakpapier en snijd er de gewenste Halloween-vorm uit, zie foto) Leg het deeg over de ovenschaal en vorm met je handen wat krullerige randjes, dit hoeft niet perfect te zijn. Maak een gaatje in het midden van het bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen (zie tip). Zet de ovenschotel 20 min. in de oven, tot het deeg goudbruin en knapperig is.
  8. Laat voor het serveren wat afkoelen. Serveer de pot pie. Smakelijk!
  9. TIP: Bestrijk het bladerdeeg met een beetje plantaardige boter of olie voordat je het in de oven zet. Dit zorgt voor een extra knapperige en goudbruine korst, waardoor de pot pie er nog lekkerder uitziet!