Griekse winterschotel met savooi, feta en rozijnen

35 MIN
2 personen
Griekse winterschotel met savooi, feta en rozijnen

Een kommetje krachtvoer tijdens koude herfstdagen. Alles pruttelt lekker in één pot en de keuken vult zich met een heerlijk aroma.

Ingrediënten

  • 25 gr rozijnen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gele ui
  • 2 wortelen
  • 1 kl gedroogde oregano
  • 1 kl gedroogde tijm
  • 300 gr savooikool
  • 125 gr tarwe
  • 70 gr tomatenpuree
  • ½ blokje groentebouillon
  • 25 gr pompoenpitten
  • 10 gr munt
  • 100 gr feta
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Laat de rozijnen wellen in een kommetje lauwwarm water.
  2. Hak de knoflook fijn en versnipper de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe stoofpot en fruit de ui en de knoflook 2-3 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de wortel in kleine blokjes van 0,5 cm (schillen hoeft niet). Schep samen met de oregano en tijm in de pot en laat 5 min. stoven op middelhoog vuur zonder deksel op de pot. Giet er eventueel een scheutje water bij zodat de wortel niet aanbrandt.
  3. Hak de savooikool fijn (reken op zo'n 150 g per persoon). Schep bij in de pot, samen met de tarwe en de tomatenpuree (zie tip). Roer goed door zodat alles gemengd is en verkruimel er dan de groentebouillon over. Giet er 250 ml water per persoon bij, meng goed en laat nog 15-20 min. sudderen met het deksel op de pot. Roer af en toe.
  4. Rooster de pompoenpitten goudbruin in een pan zonder vetstof. Versnipper de munt. Verbokkel de fetakaas.
  5. Roer de munt en de helft van de fetakaas door de groenten en tarwe in de pot, zodat de kaas wat kan smelten. Proef en kruid bij met zout en zwarte peper. Werk de stoofpot dan af met de rest van de fetakaas, de pompoenpitten en de rozijnen. Serveer meteen. Smakelijk!
  6. TIP: Nog een scheutje witte wijn in huis? Blus er de groenten en tarwe mee voor dat extra tikkeltje diepgang.