Gochujang aardappelsalade met spek, champignons en crushed komkommer

40 MIN
2 personen
Gochujang aardappelsalade met spek, champignons en crushed komkommer

Foodbagchef Deborah: "Mmm, een heerlijk bordje comfort food. De krokante aardappelen combineren perfect met de umami van gebakken champignons en pittige gochujangdressing. De f risse, gecrushte komkommer zorgt voor verkoeling en crunch."

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 500 gr witte champignons
  • 1 komkommer
  • 10 gr sesamzaad
  • 70 gr Griekse yoghurt
  • 1 el honing
  • 1 kl sojasaus
  • 2 kl gochujang (Koreaanse chilisaus)
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr gezouten spekblokjes
  • 10 gr bieslook
  • boter
  • olie
  • 2 el bloem
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van 3 cm en zet net onder water met een flinke snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar, giet af en laat afkoelen.
  2. Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren in 6.
  3. Crushed komkommer: snijd de komkommer in schuine stukken van 2-3 cm (zie foto). Neem een deegrol of het handvat van een groot keukenmes en sla daarmee de komkommerstukken een beetje kapot (zie tip). Breng op smaak met de witte wijnazijn, zout en zwarte peper. Besprenkel met de sesamzaadjes.
  4. Gochujang dressing: meng de yoghurt, honing, sojasaus en gochujang (opgelet, pikant) onder elkaar. Pers de helft van de knoflook erbij en kruid met zout en zwarte peper.
  5. Smelt een klontje boter en een scheutje olie in een ruime pan. Bak het spek en de champignons 5-8 min. op middelhoog vuur. Pers de overige knoflook erbij en kruid met zout en zwarte peper. Haal uit de pan.
  6. Bestrooi de aardappelen met de bloem en schep goed om tot ze allemaal bedekt zijn. Smelt opnieuw een klontje boter en een scheutje olie in dezelfde pan en bak de aardappelen op middelhoog tot hoog vuur. Schep niet te vaak om, geef ze de kans om krokant te worden.
  7. Hak intussen de bieslook fijn.
  8. Schep het spek en de champignons opnieuw in de pan en laat nog even opwarmen.
  9. Drizzle de dressing over de aardappelen en groenten. Werk af met de bieslook en serveer met de komkommer. Smakelijk!
  10. TIP: De bedoeling van het crushen van de komkommer is dat je hem licht kneust in plaats van fijn te snijden. Op die manier loopt de witte wijnazijn er niet af, maar dringt die lekker in het vruchtvlees.