Glazed bloemkoolnuggets met rijst, spiegelei en gember

35 MIN
2 personen
Glazed bloemkoolnuggets met rijst, spiegelei en gember

"Ik ben Leslie, Waalse chefkok en foodblogster van Leslie en Cuisine. Voor veggiemaand deel ik m'n favoriete veggie recept: glazed bloemkoolnuggets. Knapperig, zoet-pittig en ideaal om ongemerkt veel groenten te eten. Smakelijk!"

Ingrediënten

  • 70 ml melk
  • 10 gr sesamzaad
  • 1 kleine bloemkool
  • 125 gr witte rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gr gember
  • 20 ml sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sriracha
  • 2 eieren
  • 2 stengels lente-ui
  • olie
  • 60 gr bloem
  • 2 el maïszetmeel
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el azijn
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 220°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Kluts met een garde de melk met de bloem, helft van het maïszetmeel, 15 ml (of gram) water per persoon, helft van de sesamzaadjes en een flinke snuif zout in een grote kom (waar ook de bloemkool in past), tot alle klonters verdwenen zijn. Snijd de bloemkool in roosjes en schep door het beslag, tot elk roosje met een laagje bedekt is. Spreid uit op de bakplaat en rooster 20 min. in de oven, tot de roosjes goudbruin kleuren.
  3. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  4. Glaze: rasp de knoflook en gember in een pot op het vuur (waar straks ook de bloemkool in past). Voeg de sojasaus, sesamolie, srirachasaus, rest van het maïszetmeel, 25 ml water per persoon, de bruine suiker en (rijst)azijn toe. Klop los en verwarm op hoog vuur, tot er belletjes ontstaan. Zet vervolgens het vuur lager en laat nog 5 min. sudderen.
  5. Verhit een scheutje olie in een pan op hoog vuur (zie tip). Bak 1 spiegelei per persoon.
  6. Snijd het groen van de lente-ui in fijne ringen. Haal de bloemkoolnuggets uit de oven en schep door de glaze.
  7. Schep de rijst in een diep bord, samen met de glazed bloemkoolnuggets en het spiegelei. Werk af met de lente-ui en rest van de sesamzaadjes. Smakelijk!
  8. TIP: Gebruik olie in plaats van boter, zo kan je het eitje krokant frituren.