Geroosterde bloemkool teriyaki met sesam en rijst

30 MIN
2 personen
Geroosterde bloemkool teriyaki met sesam en rijst

Zoet, zout, kleverig en zo vol van smaak, deze originele geroosterde bloemkoolroosjes in zelfgemaakte teriyakisaus met sesam, geroosterde cashewnoten en rijst bij. Het is zelfs een veganistisch gerecht, maar vooral een smaakbommetje! Dit moet je proeven!

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 150 g jasmijnrijst
  • 30 g cashewnoten
  • 1 limoen
  • 4 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 2 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 g gember
  • 1 kl chilivlokken
  • 2 el sesamzaad
  • 2 el arachideolie
  • 2 el bruine suiker
  • 1 kl maïszetmeel
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pot gezouten water aan de kook. Snij de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes 8 minuten. Giet af en dep goed droog.
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de bloemkoolroosjes. Besprenkel met de helft van de arachideolie, kruid met peper en zout en hussel door mekaar. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  4. Verhit een antikleefpan zonder vetstof en voeg de cashewnoten toe. Rooster tot ze beginnen te kleuren. Schep uit de pan en hak grof.
  5. Pers het sap van de limoen. Meng de sojasaus met de rijstazijn, de bruine suiker en het limoensap in een kommetje. Snij de lente-ui in ringen. Hou het witte en groene deel gescheiden. Meng het maïszetmeel met wat water tot een papje.
  6. Pers de knoflook en schil en rasp de gember. Doe de rest van de arachideolie in een steelpannetje en voeg de gember, chilivlokken (gebruik minder als je niet van pittig houdt), het wit van de lente-ui en knoflook toe. Stoof 1 minuut. Verlaag het vuur en voeg de sojasaus mengeling toe. Meng en voeg dan het maïszetmeelpapje toe. Laat pruttelen op een laag vuur, tot de saus indikt. Dit is de teriyakisaus.
  7. Meng de geroosterde bloemkool met de teriyakisaus en de sesamzaadjes. Serveer met de rijst en werk af met de cashewnoten en het groen van de lente-ui.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 796.81 kcal
Koolhydraten 100.4 g
waarvan suikers 31.29 g
Vet 32.07 g
waarvan verzadigd 5.3 g
Proteïnen 22.12 g
Vezels 11.35 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin