Geraardbergse mattentaarten

50 MIN
10 porties
Geraardbergse mattentaarten

Geraardbergse mattentaarten zijn een erkend streekproduct en kan je ook zelf thuis maken. De gestremde melk, matten genoemd, komt in een bladerdeegtaartje.

Ingrediënten

  • 500 g bladerdeeg
  • 6 eieren, gesplitst
  • 1 eidooier
  • 1½ l karnemelk
  • 3.5 l melk, verse
  • 25 g vanillepuddingpoeder
  • 350 g suiker, fijn
  • zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 230 °C.
  2. Breng de verse melk al roerend aan de kook. Voeg na 2 minuten de karnemelk toe en laat stremmen. Giet het door een zeef en laat een nacht rusten.
  3. Laat het stemsel door een passe-vite lopen en vermeng het met een snufje zout, 6 eidooiers, de suiker en het vanillepuddingpoeder. Klop de eiwitten stijf en spatel ze erdoor.
  4. Snijd uit het bladerdeeg 20 rondjes van ongeveer 10 centimeter diameter.
  5. Vet 10 bakvormpjes in met wat boter en leg in elk een rondje bladerdeeg, druk het goed aan tegen de kanten. Vul ze met het mengsel tot onder de rand en leg er een tweede rondje bladerdeeg op. Bestrijk met de losgeklopte eidooier.
  6. Maak een gaatje in de dekseltjes en zet de taartjes 35 minuten in de oven.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 590.16 kcal
Koolhydraten 77.33 g
waarvan suikers 60.6 g
Vet 21.01 g
waarvan verzadigd 9.64 g
Proteïnen 22.52 g
Vezels 0.6 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin