Gepofte aardappel met zalm appel-witloofslaatje en zure room

45 MIN
2 personen
Gepofte aardappel met zalm appel-witloofslaatje en zure room

Foodbagchef Deborah: "De oorsprong van de gepofte aardappel gaat ver terug. Meer dan 7000 jaar geleden poften de Inca's aardappelen, hun heilige plant, tijdens de wintermaanden. Ze aten ze als bijgerecht, maar stopten ze ook in hun kleding om zichzelf warm te houden."

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • 2 stengels prei
  • 2 stronkjes witloof
  • ½ rode appel
  • 10 gr bladpeterselie
  • 10 gr bieslook
  • 2 el mayonaise
  • 50 gr volle yoghurt
  • 50 gr zure room
  • 150 gr gerookte zalm
  • olijfolie
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Halveer de aardappel en schik op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met zout en zwarte peper. Gaar 30-35 min. in de oven (zie tip).
  2. Snijd de prei in ringen van 1 cm. Halveer het witloof verwijder de harde kern. Snijd het witloof in reepjes. Snijd de appel in blokjes van zo'n 1 cm (schillen hoeft niet). Hak de peterselie en bieslook fijn, maar bewaar apart.
  3. Meng in een kom (groot genoeg voor het witloof) de mayonaise, yoghurt, peterselie, witte wijnazijn, zout en zwarte peper. Meng het witloof en de appel onder de dressing. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en roerbak de prei 5-7 min. op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper.
  5. Haal de aardappel uit de oven en schik de prei, een lepeltje zure room en gerookte zalm erop. Werk af met de bieslook en serveer met het witloofslaatje. Smakelijk!
  6. TIP: Heb je wat meer tijd? Hol de aardappel leeg nadat hij uit de oven komt en maak er een puree van. Schep ook een deeltje zure room en prei eronder. Vul de uitgeholde aardappelen vervolgens met de puree.