Gentse waterzooi met vis en gebakken patatjes

40 MIN
2 personen
Gentse waterzooi met vis en gebakken patatjes

Foodbagchef Deborah: "Gent is de geboortestad van Foodbag. Als we het over 10 jaar Foodbag hebben, mag een streekgerecht dus niet ontbreken. Wist je dat dit het lievelingsgerecht was van keizer Karel V, die geboren werd in Gent in 1500?"

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 100 gr stoofselder
  • 3 wortelen
  • 1 prei
  • ½ visbouillonblokje
  • 300 gr gemengde vis in blokjes
  • 200 ml (kook)room
  • 10 gr kervel
  • 10 gr dragon
  • boter
  • snuifje nootmuskaat
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de aardappel in gelijke blokjes van zo'n 4 cm (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met wat olie. Rooster 20-25 min. in de oven, tot de frietjes goudbruin zijn. Schep halverwege eens om. Haal uit de oven en kruid met zout.
  3. Snijd de selder in stukjes van 0,5 cm, de wortel in dunne schijfjes van 0,5 cm en de prei in fijne reepjes.
  4. Smelt een klont boter in een pan en stoof de selder, de wortel en de prei 3 min. aan in de pan. Zo krijgen de groenten meer smaak, maar ze hoeven nog niet gaar te zijn. Zet het vuur af.
  5. Breng 250 ml water aan de kook in een pot en verkruimel de bouillon erin. Leg de stukjes vis en de gebakken groenten in de bouillon en laat 10 min. sudderen, net onder het kookpunt.
  6. Voeg de room toe aan de pot en schep alles voorzichtig onder elkaar. Laat nog 5 min. sudderen en kruid met een snuifje nootmuskaat, zout en zwarte peper (zie tip).
  7. Hak de kervel en de dragon fijn en meng op het einde door de Gentse waterzooi met vis. Serveer met de gebakken aardappelen. Smakelijk!
  8. TIP: Liever een meer gebonden saus? Voeg dan gerust wat maïzena toe.