Chef Deborah: "Gentse waterzooi wordt normaal geserveerd met kip. Maar bij Foodbag zetten we de keukenregels graag naar onze eigen hand. Zo experimenteer ik met vis in plaats van kip. Wat denk je? Geslaagd?"
Ingrediënten
½ sjalot
1 teentje knoflook
2 wortelen
1 prei
100 g stoofselder
200 ml room
300 g vismix
200 g fettuccine
olijfolie
30 g bloem
30 g boter
zout
zwarte peper
Bestel deze producten online
BEREIDING
Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta.
Snipper de sjalot en knoflook fijn. Snijd de wortel in plakjes van zo'n 0,5 cm (schillen hoeft niet). Snijd de prei en selder in stukken van 0,5 cm.
Verhit een scheutje olijfolie in een (ruime) pot. Fruit de sjalot, knoflook en selder, tot de sjalot glazig is. Voeg de wortel en prei toe en roerbak 2-3 min. op middelhoog vuur. Giet water in de pot (zie tip), tot de groenten net onder staan. Laat 8-10 min. koken. Haal de groenten uit de pot met een schuimspaan. Houd het water opzij voor in de saus straks.
Begin met een roux. Smelt de boter. Voeg de bloem toe en laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog zodat de roux niet kan aanbranden. Zodra je koekjes begint te ruiken en je bloem met de boter bindt tot korreltjes, is de roux klaar. Giet al roerend met een garde het water van de groenten erbij (reken op zo'n 500 ml en vul eventueel aan met water). Blijf goed roeren tot de saus begint te dikken. Kruid met zout en zwarte peper.
Giet de room bij de saus. Voeg vervolgens ook de vis en de groenten toe en laat nog 8-10 min. pruttelen. Breng intussen op smaak met zout en zwarte peper.
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
Serveer de waterzooi van vis met de pasta. Smakelijk!
TIP: Blus de groenten met een scheutje witte wijn alvorens het water erbij te gieten.