Gentse waterzooi met kip, prei en aardappelen

35 MIN
2 personen
Gentse waterzooi met kip, prei en aardappelen

Waar zitten die Gentenaren? We zetten speciaal voor hen, maar ook voor iedereen buiten #9000, deze traditionele Gentse waterzooi op het menu. Oorspronkelijk werd die gemaakt met vis, maar in de 19de eeuw koos men liever voor kip. Dat was een lekker alternatief voor prijzige en schaarse vis.

Ingrediënten

  • 100 gr stoofselder
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 400 gr aardappelen
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 300 gr kippenblokjes
  • 1 ei
  • 50 ml room
  • 10 gr kervel
  • 10 gr peterselie
  • boter
  • ½ el bloem
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de selder in boogjes van 0,5 cm, de wortel in plakjes van 0,5 cm en de prei in fijne reepjes. Schil de aardappelen (zie tip) en snijd in blokjes van 2-3 cm.
  2. Smelt een klont boter in een pan en bak er de selder, wortel en prei 3 min. in aan op middelhoog vuur. Zo krijgen de groenten meer smaak. Zet het vuur af, ze hoeven nog niet gaar te zijn.
  3. Breng 500 ml water aan de kook in een pot en verkruimel de bouillon erin. Leg de kippenreepjes, gebakken groenten en aardappelen in de bouillon en laat 10 min. sudderen, net onder het kookpunt.
  4. Schep met een schuimspaan de kip, groenten en aardappelen uit de pot. Laat de bouillon nog 5 min. inkoken, tot er ongeveer 1/3 is verdwenen.
  5. Meng de bloem met een scheutje water tot een papje en voeg het toe aan de bouillon. Laat 3 min. doorkoken.
  6. Klop een eierdooier los met de room, voeg toe aan de bouillon onder voortdurend roeren en laat op een zacht vuurtje opwarmen (niet meer koken!). Kruid met een snuifje nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  7. Schep de kip, groenten en aardappelen terug bij de saus en laat goed doorwarmen op een zacht vuurtje. Snipper de kervel en peterselie fijn en meng op het einde door de Gentse waterzooi. Smakelijk!
  8. TIP: Geen zin om de aardappelen te schillen? Dat is je volste recht! Spoel ze in dat geval, boen ze goed schoon en voeg ze ongeschild toe aan het gerecht.