Gehaktballen in tomatensaus

45 MIN
4 personen
Gehaktballen in tomatensaus

Een echte Vlaamse klassieker, gehaktballen in tomatensaus. Serveer met een smeuïge aardappelpuree of versgebakken frietjes en een fris slaatje.

Ingrediënten

  • 800 g gemengd gehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 800 g tomatenblokjes
  • 2 el paneermeel
  • 6 el bloem
  • 2 eieren
  • 1 l groentebouillon
  • 2 el mosterd
  • 5 klontjes boter
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 2 kl paprikapoeder
  • 1 kl oregano
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Meng in een grote kom het gehakt met het paneermeel, de sjalotten, de mosterd en de eieren. Doe dit met vochtige handen. Breng verder op smaak met peper, zout en paprikapoeder naar smaak. Rol hieruit gehakballetjes ter grootte van een walnoot.
  2. Breng de groentebouillon aan de kook en gaar er 5 minuten de balletjes in. Schep ze uit de kookpot. Zeef de bouillon en bewaar 800 milliliter voor later. Bak de balletjes goudbruin in wat boter. Laat nadien rusten.
  3. Stoof ondertussen in een andere pan de ui aan in 2 klontjes boter. Voeg er na enkele minuten opnieuw 2 klontjes boter aan toe. Doe er al roerend de bloem bij en laat opdrogen tot een roux. Giet er geleidelijk de bewaarde bouillon aan toe en blijf roeren tot een gladde saus. Doe er de tomaten bij en breng op smaak met de rozemarijn en tijm. Kruid verder af met oregano, peper en zout. Laat 10 minuten sudderen.
  4. Haal de rozemarijn en tijm uit de saus. Proef en kruid verder naar smaak met peper, zout en paprikapoeder. Dompel de gehaktballetjes in de saus en roer er de peterselie onder. Laat goed doorwarmen en serveer.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 768.96 kcal
Koolhydraten 37.06 g
waarvan suikers 5.27 g
Vet 49.8 g
waarvan verzadigd 24.64 g
Proteïnen 44.51 g
Vezels 5.58 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin