Gegratineerde bloemkool met ham en puree

40 MIN
2 personen
Gegratineerde bloemkool met ham en puree

Bloemkool en witte kaassaus lijken wel voor mekaar geboren. Daarbij komen nog lekkere blokjes ham en een krokant kaaskorstje in de oven. Genieten maar!

Ingrediënten

  • ½ bloemkool
  • 500 g bloemige aardappelen
  • 80 g emmentaler
  • 200 g hamblokjes
  • 2 el paneermeel
  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Breng een pot gezouten water aan de kook. Snij de bloemkool in roosjes. Kook de roosjes beetgaar in 10-12 minuten.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Smelt 2/3 van de boter in een steelpan op een middelhoog vuur. Bestrooi met de bloem en roer glad. Schenk er al roerend per persoon 135 milliliter melk bij. Laat de saus zachtjes indikken.
  5. Doe de helft van de kaas bij de saus. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  6. Doe de bloemkoolroosjes met de blokjes ham in een ingevette ovenschaal. Schenk er de kaassaus bij en bestrooi met het paneermeel en de rest van de kaas.
  7. Zet de ovenschotel 20 minuten in de oven tot zich een goudbruin korstje vormt.
  8. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter en de rest van de melk toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer goed.
  9. Serveer de bloemkoolgratin met de aardappelpuree.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 914.5 kcal
Koolhydraten 73.49 g
waarvan suikers 13.35 g
Vet 46.93 g
waarvan verzadigd 27.63 g
Proteïnen 45.37 g
Vezels 10.66 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin