Fried rice met gerookte tofu en rijstpapierchips

35 MIN
2 personen
Fried rice met gerookte tofu en rijstpapierchips

Foodbagchef Sofie: "Fried rice is voor mij het ultieme comfort food: krokant gebakken rijst, knapperige groenten en een hartige, gekruide saus. De gerookte tofu voegt een extra smaakdimensie toe aan het gerecht."

Ingrediënten

  • 125 gr volkoren rijst
  • 4 vellen rijstpapier
  • 200 gr gerookte tofu
  • 1 stengel lente-ui
  • 2 wortelen
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 1 kl sriracha
  • 1 el miso
  • olie
  • 1 el bruine suiker
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat zo veel mogelijk afkoelen. Spreid uit op een bord of bakplaat, zo gaat het sneller.
  2. Rijstpapierchips: verhit een scheut neutrale olie in een ruime (wok)pan op hoog vuur tot de bodem bedekt is. Knip de rijstvellen in 4. Leg elk stukje enkele seconden in de hete olie. Zorg dat het hele stukje rijstpapier in contact komt met de hete olie, duw indien nodig aan. Laat uitlekken op keukenpapier. Kruid met een snuifje zout (zie tip).
  3. Snijd de tofu in blokjes. Verhit opnieuw een scheut olie in de (wok)pan en roerbak de tofu 3-4 min. op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper. Schep uit de pan.
  4. Snijd de lente-ui in fijne ringen. Bewaar het witte en groene gedeelte apart. Halveer de wortel in de lengte en snijd dan in dunne plakjes. Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren in 6.
  5. Saus: pers de knoflook. Meng de sojasaus, srirachasaus, bruine suiker, knoflook, miso pasta en 1 el water per persoon in een schone confituurpot. Zet het deksel erop en schudden maar. Proef en breng verder op smaak met zwarte peper. Gebruik geen extra zout, de miso en sojasaus zijn al erg zout.
  6. Verhit opnieuw een scheut olie in de (wok)pan op hoog vuur. Voeg het wit van de lente-ui, de wortel en champignons toe. Roerbak 6-8 min., tot de groenten beetgaar zijn. Voeg vervolgens de rijst, tofu en saus toe. Laat even doorwarmen, roer niet te veel zodat de rijst wat kan aanbakken. Proef en breng verder op smaak met zwarte peper.
  7. Serveertip: schep de gebakken rijst in een kommetje, en draai om op een bord of schep de fried rice in een kom. Werk af met het groen van de lente-ui en de rijstpapierchips. Smakelijk!
  8. TIP: Met het restje rijstpapier kan je nog eens rijstchips maken, die ook lekker zijn als hapje, of week ze kort in water en dan kan je ze opvullen om de typische Vietnamese springrolls te maken. Wees creatief!