Fried rice in ananas met wortel, tofu en pindanoten

35 MIN
2 personen
Fried rice in ananas met wortel, tofu en pindanoten

Chef Caroline: "Toegegeven: vegan gerechten creëeren, vraagt soms wat creativiteit. Ik heb me geweldig geamuseerd met het ontwikkelen van deze 'pineapple fried rice'. Met wortel maak ik een soort van speklapjes, verrassend lekker! Benieuwd?"

Ingrediënten

  • 125 gr volkoren rijst
  • 2 kl BBQ-kruiden
  • 2 kl misopasta
  • 50 ml sojasaus
  • 3 wortelen
  • 1 prei
  • 1 stengel lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr tofu
  • 1 ananas
  • 25 gr pindanoten
  • 2 kl currypoeder
  • olie
  • 1 el ahornsiroop
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  3. Meng 1/2 el olie per persoon met de BBQ-kruiden, miso, de helft van de sojasaus, zoetstof (zie tip) en een snuifje zwarte peper. Maak met een dunschiller dunne linten van de wortel. Schep onder de marinade. Schik op de bakplaat en bak 10 min. in de oven. Draai de linten om en laat nog 5 min. verder bakken.
  4. Snijd de prei in ringen. Snijd de lente-ui in ringen, houd het witte en groene deel apart. Pers de knoflook. Dep de tofu goed droog met keukenpapier en verkruimel.
  5. Halveer de ananas in de lengte en hol uit met een mes of lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  6. Hak de pindanoten grof. Rooster in een (wok)pan zonder vetstof. Haal uit de pan.
  7. Verhit een scheut olie in dezelfde (wok)pan en voeg de prei, knoflook, het wit van de lente-ui en de verkruimelde tofu toe. Roerbak 5 min. Kruid met het currypoeder. Voeg de rijst, ananas en de rest van de sojasaus toe. Roerbak nog 5 min. Proef en breng verder op smaak met zwarte peper.
  8. Schep de gebakken rijst in de uitgeholde ananas. Serveer de wortellinten erbij. Werk af met het groen van de lente-ui en de pindanoten. Smakelijk!
  9. TIP: Ahornsiroop is hier het lekkerste bij. Heb je die niet in huis, gebruik dan agavesiroop, bruine suiker of honing (als je het niet per se vegan wilt houden).