Fettuccini alla Norma met aubergine en pangrattatto

25 MIN
2 personen
Fettuccini alla Norma met aubergine en pangrattatto

Chef Caroline: "Pasta alla Norma is een traditioneel pastagerecht uit Sicilië met aubergines en gezouten ricotta. Om er een vegan versie van te maken, werk ik het gerecht af met 'pangrattatto', Italiaans krokant broodkruim, als vervanger van Parmezaanse kaas."

Ingrediënten

  • 1 gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 aubergines
  • 2 kl Italiaanse kruiden
  • 250 ml tomatensaus, kant-en-klaar
  • 200 g fettuccini
  • 10 g peterselie
  • 10 g basilicum
  • 25 g walnoten
  • 50 g panko
  • olijfolie
  • snuifje chilivlokken
  • 1 el balsamicoazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een pot gezouten water aan de kook voor de pasta.
  2. Snipper de ui fijn. Pers de knoflook. Snijd de aubergine in blokjes van 1 cm.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan of stoofpot en bak de aubergineblokjes en ui aan (zie tip). Roer regelmatig, voeg na 5 min. de helft van de knoflook, Italiaanse kruiden en chilivlokken (optioneel) toe. Voeg na 2 min. de balsamico toe en vervolgens de tomatensaus. Kruid met zout en zwarte peper. Laat 10 min. pruttelen op zacht vuur.
  4. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta af, maar bewaar een kopje kookvocht.
  5. Pangrattatto: hak de peterselie fijn. Hak ook de walnoten fijn. Verhit wat olijfolie in een aparte pan en voeg de rest van de knoflook toe. Fruit 1 min. op middelhoog vuur en voeg dan de panko en walnoten toe. Roerbak kort, tot de panko begint te verkleuren. Schep uit de pan en roer de fijngehakte peterselie erdoor. Kruid royaal met zout en zwarte peper.
  6. Meng de pasta onder de saus. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de saus nog smeuïger te maken. Serveer en werk af met de pangrattatto en blaadjes basilicum. Smakelijk!
  7. TIP: Aubergine slorpt veel olie op tijdens het bakken. Wil je wat minder olie gebruiken? Voeg dan per persoon 2 eetlepels water toe tijdens het stoven en laat verdampen terwijl je roerbakt. Hierdoor zal de aubergine sneller garen en zal het minder olie opslorpen.