Falafel met geroosterde wortels, komkommer en pitacroutons

30 MIN
2 personen
Falafel met geroosterde wortels, komkommer en pitacroutons

Chef Caroline: "Het is komkommertijd en dat vind ik fantastisch! Ik maak een heerlijke komkommerdressing en marineer daar delicate komkommerlinten in, zo lekker. Puur, fris en 100% Belgisch!"

Ingrediënten

  • 3 wortelen
  • 1 rode ui
  • 2 el ras-el-hanout
  • 1 komkommer
  • ½ granaatappel
  • 25 g walnoten
  • 2 pitabroodjes
  • 16 stuks falafel
  • 50 g kruidensla
  • 2 el tahin
  • olijfolie
  • 2 kl witte wijnazijn
  • 1 kl suiker
  • 1 snuifje Provençaalse kruiden
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de wortel in de lengte in 4. Snijd de ui in parten. Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheut olijfolie, de ras-el-hanout, zout en zwarte peper. Rooster 20 min. in de oven. Schep halverwege om.
  3. Komkommerdressing: trek lange linten van de komkommer met een dunschiller, tot je aan de zaadlijsten van de komkommer bent. Snijd de zaadlijsten in stukken en mix met een staafmixer of blender samen met 1 el olijfolie per persoon, de witte wijnazijn, de suiker, zout en zwarte peper tot een dressing. Marineer de komkommerlinten in de dressing.
  4. Granaatappel: klop met een houten lepel op de schil van de granaatappel terwijl je de granaatappel helemaal ronddraait. Zo komen de pitjes makkelijk los. Snijd vervolgens horizontaal doormidden en haal de pitjes eruit.
  5. Rooster de walnoten in een pan zonder vetstof.
  6. Pitacroutons: meng 1 el olijfolie per persoon met de Provençaalse kruiden, zout en zwarte peper (zie tip). Snijd de pitabroodjes overlangs open en bestrijk de binnenkant met de gekruide olie. Snijd elke helft vervolgens in driehoekjes (zie foto). Haal de bakplaat met de wortelen uit de oven, schep om en leg de pitadriehoekjes erbij (of schik op een extra bakplaat). Schuif de bakplaat nog 5 min. in de oven.
  7. Verhit een scheutje olijfolie in de pan van de walnoten en bak de falafels 3-4 min. per kant op middelhoog vuur.
  8. Haal de komkommerlinten uit de marinade. Schik de kruidensla op het bord en druppel de rest van de komkommerdressing over de sla. Schik de falafels, geroosterde wortel en ui, pitadriehoekjes en walnoten op het bord. Schik de komkommerlinten erbij (zie foto). Druppel de tahin erover. Werk af met granaatappelpitjes. Smakelijk!
  9. TIP: Heb je nog andere kruidenmixen in huis? Deze pitadriehoekjes zijn ook heel lekker met shoarmakruiden, za'atar, BBQ-kruiden ... Experimenteer maar eens.