Enchiladas "Suizas Rojas" met maïstortilla's en pulled chicken

35 MIN
2 personen
Enchiladas

Ik ben Stijn Deschacht: kok, podcasthost van 'Over eten', en dol op Mexico. Speciaal voor Foodbag deel ik een van mijn favoriete, Mexicaanse recepten: enchiladas Suizas Rojas. Schenk jezelf een margarita of horchata in en enjoy!

Ingrediënten

  • 1 gele ui
  • 2 kipfilets
  • 4 romatomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode jalapeño
  • 100 gr zure room
  • 6 Mexicaanse maïstortilla's
  • 50 gr geraspte kaas
  • 10 gr koriander
  • azijn
  • 1 blaadje gedroogde laurier
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Breng een pot gezouten water aan de kook. Halveer de ui.
  3. Kook de laurier, helft van de ui en kip 7-10 min., samen met een scheutje azijn (zie tip), tot de kip gaar is.
  4. Tomatensaus: snijd de tomaten, knoflook en jalapeño in grove stukken en stoof 7 min., samen met een scheutje water. Mix vervolgens met een blender of staafmixer tot een gladde saus. Kruid met zout en schep driekwart van de zure room onder de saus.
  5. Pulled chicken: schep de gekookte kip uit het water en laat een beetje afkoelen. Trek vervolgens met 2 vorken of met je handen uit elkaar. Voeg 1/4 van de tomatensaus toe aan de pulled chicken en meng goed.
  6. Schep enkele lepels tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Warm de maistortilla's even op in een pan zonder vetstof, tot ze plooibaar zijn. Verdeel de kip over de tortilla's en rol op in de vorm van een sigaar. Leg naast elkaar in de ovenschaal, met de vouw naar benden. Giet vervolgens de rest van de tomatensaus over de tortilla's en bestrooi met de kaas. Schuif 10-15 min. in de oven, tot de kaas gesmolten is.
  7. Hak de koriander fijn. Werk de enchiladas suizas rojas af met een toefje zure room en koriander. Smakelijk!
  8. TIP: Azijn is een zuur dat kan helpen om de eiwitten in het kippenvlees af te breken, waardoor het malser wordt. Het is belangrijk om azijn met mate te gebruiken, een eetlepel per liter water is voldoende zonder de smaak te overheersen.