Elotes: Mexicaanse street food maïs

25 MIN
5 stuks
Elotes: Mexicaanse street food maïs

Elotes zijn maïskolven die in street food stalletjes in Mexico verkocht worden. Ze worden eerst gegrild op een barbecue en dan besmeerd met een heerlijk romig en kazig sausje, afgewerkt met cotija (Mexciaanse kaas), koriander, chilipoeder en geserveerd met partjes limoen. Een heerlijke snack die jij thuis ook kan maken. We tonen je hoe!

Ingrediënten

  • 5 maïskolven (gele en eventueel paarse, als je er kan vinden)
  • 3 el mayonaise
  • 3 el zure room
  • 50 gr parmezaan (geraspt)
  • 100 gr cotija (=Mexicaanse kaas, verkruimelde feta is een goed alternatief)
  • 1 teentje knoflook, geraspt of geperst
  • 2 kl chipotle chilipoeder (cayennepeper kan ook)
  • 10 gr koriander
  • olijfolie
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm kolen in een barbecue. Zorg voor een zone met directe warmte. Als alternatief kan je de maïs ook roosteren in de oven. Verwarm de oven dan voor op 200 ºC. Verwijder de buitenste bladeren van de maïskolven (als die eraan hangen). Je kan ze ook naar achter trekken, dan heb je een handig 'handvat' om de maïs vast te houden. Verwijder de draden. Bestrijk de maïskolven met olijfolie.
  2. Rooster de maïskolven 15-20 minuten op de barbecue. Draai regelmatig om, tot ze gaar zijn en zwart beginnen te kleuren. Voor de oven leg je de maïskolven in een ovenschaal en draai je ze halverwege om.
  3. Maak de saus: meng de mayonaise met de zure room, de geraspte parmezaan, de helft van de verkruimelde cotija (of feta), de geperste knoflook, de helft van het chilipoeder, peper en zout. Hak de koriander fijn. Snij de limoen in partjes.
  4. Haal de maïskolven van de barbecue of uit de oven. Bestrijk ze rondom met de saus. Strooi er de rest van de kaas over. Bestrooi met de rest van het chilipoeder. Werk af met fijngehakte koriander. Serveer met partjes limoen.