Chipolata met wortelstoemp, ajuinsaus en veldsla

30 MIN
2 personen
Chipolata met wortelstoemp, ajuinsaus en veldsla

Een bordje grootmoeders keuken stelt nooit teleur. Klassiek, nostalgisch en o zo lekker. Laat het smaken!

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 3 wortelen
  • 10 gr peterselie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 gele ui
  • ¼ blokje kippenbouillon
  • 300 gr chipolata
  • 100 gr veldsla
  • boter
  • scheutje melk
  • ½ el melk
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm en de wortel in plakjes van 1 cm (schillen hoeft niet). Zet samen net onder water met een snuif zout. Breng aan de kook en kook in zo'n 12-15 min. gaar.
  2. Hak de peterselie fijn. Snijd de ui in dunne ringen. Los de bouillon op in 150 ml warm water.
  3. Smelt een klont boter in een pan en bak de chipolata goudbruin op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper. Zet een deksel op de pan en laat 5-7 min. verder garen op zacht vuur.
  4. Giet de aardappelen en de wortel af en stamp samen met een klont boter en de melk tot een smeuïge puree. Schep er de peterselie onder en kruid met zout en zwarte peper. Houd warm.
  5. Haal de chipolata uit de pan en wikkel in aluminiumfolie. Verwijder het vet uit de pan. Smelt opnieuw een klontje boter in dezelfde pan en fruit de ui in zo'n 5 min. glazig op een zacht vuur. Bestrooi de ui met de bloem, laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog zodat de roux niet kan aanbranden. Van zodra je koekjes begint te ruiken en je bloem met de boter bindt tot kleine korreltjes, is de roux klaar. Voeg 1 blaadje laurier toe en giet er al roerend met een garde de bouillon bij. Blijf goed roeren tot de saus begint te dikken. Kruid met zout en zwarte peper.
  6. Serveer de chipolata met de wortelstoemp, uiensaus en veldsla (zie tip). Smakelijk!
  7. TIP: Je kan de veldsla op smaak brengen met zout en zwarte peper, een scheutje olijfolie of wat witte wijnazijn.