Canard à l'orange

150 MIN
4 personen
Canard à l'orange

Canard à l'orange is de klassieke Franse bereiding van eend met appelsiensaus. Een overheerlijke en feestelijke combinatie! Lekker met witloof en kroketjes.

Ingrediënten

  • 1 eend, 1,5 kg
  • 12 aardappelkroketten
  • 3 sinaasappels
  • 1 bosje krulpeterselie, in plukjes
  • 2 el maïszetmeel
  • 50 g suiker
  • 250 ml kippenbouillon
  • 3 el rodewijnazijn
  • 3 el Grand Marnier
  • 1 el boter
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Haal de eend een half uur op voorhand uit de koeling, zodat ze op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Prik het vel van de eend in met een satéprikker. Snij overtollig vet weg. Kruid de binnenkant met peper en zout. Leg de eend op een rooster over een braadslee. Zorg dat de vleugels mooi onder de eend gevouwen zijn, zodat ze niet verbranden. Zet de braadslee op een rooster onderaan in de oven voor 15 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 175 °C gedurende 1 tot anderhalf uur. Schep om de 15 minuten met een lepel braadvocht uit de braadslee en schep het over de eend (arroseren).
  3. Haal met een dunschiller de schil van 1 van de sinaasappels. Snij de schil in hele fijne reepjes. Pers het sap van de sinaasappel. Schil de andere 2 sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij de partjes sinaasappel van tussen de velletjes. Hou apart.
  4. Doe de suiker en rodewijnazijn in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat de suiker volledig oplossen. Laat inkoken tot de suiker begint te karamelliseren. Voeg nu de kippenbouillon en het sinaasappelsap toe en laat tot de helft inkoken. Roer regelmatig. Haal van het vuur en voeg de sinaasappelzeste toe.
  5. Als de eend klaar is, haal uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Bak de aardappelkroketten in een friteuse, volgens de instructies op de verpakking.
  6. Meng de Grand Marnier met het maïszetmeel. Breng de saus aan de kook en voeg het Grand Marnier-mengsel toe. Laat de saus indikken, breng op smaak met peper en zout. Haal de saus van het vuur en roer er de boter door.
  7. Snij de eend in stukken. Serveer met de saus, partjes sinaasappel, kroketten en peterseliepluksels.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 809.47 kcal
Koolhydraten 73.61 g
waarvan suikers 26.23 g
Vet 42.3 g
waarvan verzadigd 16.5 g
Proteïnen 29.95 g
Vezels 6.38 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin