Broccolini met pinda-sesamsaus, edamame en gebakken rijst

35 MIN
2 personen
Broccolini met pinda-sesamsaus, edamame en gebakken rijst

Foodbagchef Caroline: "Oh wat ben ik fan van broccolini (soms ook bimi genoemd). Ze lijken op broccoli, maar hebben ook iets weg van groene asperges, je hebt er in ieder geval meer 'bite' aan. Ik serveer ze bij gebakken rijst met een zalig pinda-sesamsausje."

Ingrediënten

  • 200 gr broccolini
  • 150 gr edamame
  • 125 gr witte rijst
  • 25 gr pinda's
  • 1 citroen
  • 1 el pindakaas
  • 1 el tahin
  • 25 ml sojasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr fijngesneden kool
  • 100 gr sojascheuten
  • olie
  • 1 kl honing
  • chilivlokken
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Blancheer de broccolini 2 min. Schep uit het water.
  2. Kook vervolgens de edamame 3-5 min., tot de peulen heldergroen zijn. Giet af en spoel onder koud water. Verwijder de boontjes uit de peul.
  3. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking in de kookpot van de edamame. Spoel de rijst daarna onder koud water en laat goed uitlekken.
  4. Rooster de pindanoten in een pan zonder vetstof (zie tip). Hak grof.
  5. Halveer de citroen. Verhit een scheut olie in een pan en bak de broccolini en citroen met de snijkant naar beneden 3-4 min. op hoog vuur. Draai de broccolini regelmatig om. Schep uit de pan en houd warm.
  6. Pinda-sesamsaus: meng de pindakaas met de tahin, de helft van de sojasaus, zoetstof, chilivlokken (optioneel) en een kneepje sap van de geroosterde citroen. Voeg eventueel een scheutje water toe voor een vloeiende saus. Kruid met zwarte peper.
  7. Pers de knoflook. Verhit een flinke scheut olie in de pan van de broccolini en voeg de rijst, knoflook, koolsla en sojascheuten toe. Roerbak 2-3 min. Kruid met de rest van de sojasaus en zwarte peper. Roer de edamameboontjes erdoor.
  8. Schep de rijst op het bord. Schik de broccolini erop. Druppel de pinda- sesamsaus erover. Werk af met de pindanoten. Serveer de geroosterde citroen erbij. Smakelijk!
  9. TIP: Gebruik een grote pan. Je kan hier later ook de broccolini en rijst in bakken.