Bobotie

45 MIN
2 personen
Bobotie

Bobotie is de bekende gehaktschotel uit Zuid-Afrika. Een heerlijk geurige ovenschotel, op smaak gebracht met veel kruiden, ei en rozijntjes.

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ stokbroodje
  • 2 eieren
  • 15 g amandelschilfers
  • 40 g rozijnen
  • 1 el currypoeder
  • 1 kl cayennepeper
  • 300 g rundsgehakt
  • 150 g jasmijnrijst
  • 3 laurierbladeren
  • 150 ml melk
  • 1 el olijfolie
  • 1 kl boter
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een potje gezouten water aan de kook. Snij de uiteinden van de sperzieboontjes en snij ze in 3. Kook ze 5 minuten, giet af en laat schrikken onder koud water.
  2. Snij de ui fijn. Pers de knoflook. Haal het witte broodkruim uit het stokbrood, de korst heb je niet nodig.
  3. Doe de helft van de eieren, de helft van de melk, het broodkruim, de amandelen, de rozijnen, het currypoeder en de cayennepeper in een kom. Meng goed door elkaar en zet opzij.
  4. Verhit de olijfolie in een pan en bak het gehakt samen met de knoflook en de ui aan gedurende 5 minuten. Kruid met peper en zout.
  5. Meng het gehakt met de sperzieboontjes en de melk-broodmengeling. Vet een ovenschaal in met boter en schep hierin het gehaktmengsel. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  7. Klop de rest van de eieren los met de rest van de melk. Haal de ovenschotel uit de oven en schenk er dit mengsel op, kruid met peper en zout. Leg er de laurierblaadjes bij. Zet dit nog 10-15 minuten in de oven, tot het ei gestold is.
  8. Serveer de bobotie met de rijst.

Dit is een recept dat werd ontwikkeld voor onze 15gram Foodbox.
Ontdek hier de recepten die je deze week kan bestellen tot donderdagmiddag 12u.



VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 1020.97 kcal
Koolhydraten 114.09 g
waarvan suikers 25.98 g
Vet 39.11 g
waarvan verzadigd 5.74 g
Proteïnen 49.25 g
Vezels 11.29 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin