Blinde vink met spruitjespuree en sjalottensaus

30 MIN
2 personen
Blinde vink met spruitjespuree en sjalottensaus

Vlaamse kost, dat kan smaken! Vandaag gaan we voor een blinde vink met spruitjespuree en een zalige sjalottensaus. Om van te genieten op een koude dag...

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen
  • 500 gr spruitjes
  • 2 blinde vinken
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el honing
  • 200 ml kalfsfond
  • boter
  • 1 blaadje laurier
  • 1 el bloem
  • scheutje melk
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Kuis de spruitjes: snijd de onderkant van de spruitjes, verwijder de losse bladeren en spoel goed. Halveer ze vervolgens. Voeg de laatste 8-10 min. toe aan de aardappelen en kook mee (zie tip).
  3. Smelt een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Kruid de blinde vink met zout en zwarte peper en bak langs alle zijden mooi aan. Zet het vuur eventueel wat lager en een deksel op de pan om het vlees langs binnen te garen.
  4. Snijd intussen de sjalot in ringen en schik bij de blinde vink. Haal de blinde vink na 5-7 min. uit de pan en houd warm. Pers de knoflook bij de sjalot, voeg de laurier en honing toe en kruid met zwarte peper. Stoof nog 2 min. glazig, bestrooi vervolgens met de bloem en roer om. Voeg de kalfsfond toe, zet het vuur hoger en laat 1-2 min. inkoken, tot de saus de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  5. Giet de aardappelen en spruitjes af. Stamp, samen met een scheutje melk, tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  6. Serveer de blinde vink met spuitjespuree en sjalottensaus. Smakelijk!
  7. TIP: Lekker makkelijk, geen extra pot op het vuur. Hou je liever van geroosterde of gebakken spruitjes? In de oven (180°C, 15 min.) of in de pan (met wat boter op middelhoog vuur) kan ook natuurlijk!