Blinde vink in biersausje met wortel en rijst

35 MIN
2 personen
Blinde vink in biersausje met wortel en rijst

Een blinde vink is echte Vlaamse kost: heerlijk gekruid gehakt in een lapje vlees gewikkeld. We maken er een echt Belgisch bordje van met een biersausje van Leffe en Luikse siroop.

Ingrediënten

  • 125 gr witte rijst
  • 2 blinde vinken
  • 1 gele ui
  • 100 gr stoofselder
  • 1 wortel
  • 16 cl Leffe bruin
  • 1 el Luikse stroop
  • 1 kl mosterd
  • 10 gr platte peterselie
  • boter
  • 1 el bloem
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Breng de rijst aan de kook in 200 ml water per persoon. Laat zo'n 15 min. zachtjes koken, tot de rijst beetgaar is, en giet af.
  2. Smelt een klontje boter in een braadpan. Kruid de blinde vink met zwarte peper en bak mooi gaar in zo'n 10-15 min. op middelhoog vuur, met deksel op de pan.
  3. Snipper de ui fijn. Snijd de selder in dunne boogjes en de wortel in blokjes.
  4. Verhit een klontje boter in een stoofpot en stoof de ui glazig op middelhoog vuur. Voeg de wortel en selder toe. Bak zo'n 5-6 min. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee. Giet het bier in de pan (zie tip) en meng de saus met een garde om klonters te voorkomen. Voeg de Luikse siroop en mosterd toe en breng aan de kook. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  5. Giet de saus bij de blinde vinken laat nog zo'n 5 min. stoven op laag vuur.
  6. Hak intussen de peterselie fijn. Serveer de blinde vink in biersaus met rijst en werk af met peterselie. Smakelijk!
  7. TIP: Voeg het bier beetje-bij-beetje toe en proef. Is de smaak toch te bitter? Voeg wat suiker, room of gedroogd fruit toe om de smaken opnieuw in balans te brengen.