Bladerdeegtaart met geitenkaas, prei, walnoten en appel-uichutney

45 MIN
2 personen
Bladerdeegtaart met geitenkaas, prei, walnoten en appel-uichutney

'Bladerdeegtaart' klinkt altijd impressionant, maar de bereiding is erg eenvoudig. Rollen, smeren, schikken en het klusje is geklaard. Ondertussen maak je een zoetzure chutney van appel en ui. Die countert perfect de uitgesproken smaak van de geitenkaas en de walnoot.

Ingrediënten

  • 1 rode appel
  • 1 gele ui
  • 1 stengel prei
  • 1 rond vel bladerdeeg
  • 100 gr ricotta
  • 100 gr bio geitenkaas
  • 30 gr walnoten
  • 20 gr gember
  • snuifje currypoeder
  • 75 gr veldsla
  • 40 ml appelazijn
  • boter
  • 2 el suiker
  • scheutje melk
  • snuifje gedroogde tijm
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Maak de appel-uienchutney: pel de ui, halveer en snijd in fijne plakjes. Spoel de appel en snijd in blokjes van 1-2 cm. Schillen mag, maar hoeft niet. Verwarm een klontje boter in een pan en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de appel en de tijm toe en roerbak nog 2-3 min. Bevochtig met de appelazijn en de suiker en laat 20 min. sudderen op laag vuur.
  3. Snijd de prei in ringen van 1-2 cm en hak de walnoten.
  4. Rol het bladerdeeg open, maar laat het bakpapier zitten. Meng de ricotta met de helft van de geitenkaas en voeg eventueel een scheutje melk toe om het smeerbaar te maken. Breng op smaak met wat gedroogde tijm, zout en zwarte peper. Smeer een dunne laag van het mengsel over het bladerdeeg, maar niet op de randjes, en plooi de buitenste randjes naar binnen. Schik de ringen prei op de taart en verkruimel er de overige geitenkaas en de gehakte walnoten over. Zet 20-25 min. in de voorverwarmde oven.
  5. Werk intussen de chutney af (zie tip). Schil de gember en rasp tot je ongeveer 1 koffielepel hebt. Schep de gember onder de chutney en breng op smaak met currypoeder, gedroogde tijm, zout en zwarte peper. Laat eventjes afkoelen.
  6. Breng de veldsla op smaak met een scheutje olijfolie en haal de plaattaart uit de oven. Snijd in stukken en serveer met de salade en de appel-uichutney. Smakelijk!
  7. TIP: Een beetje te veel chutney? Je kan hem zeker nog een week bewaren in een goed afgesloten pot. Ook lekker bij een brokje kaas.