Bibimbap met sticky tofu, volkoren rijst en pindanoten

30 MIN
2 personen
Bibimbap met sticky tofu, volkoren rijst en pindanoten

Chef Caroline: "Bibimbap is een Koreaans gerecht en betekent 'gemengde rijst'. Ik ga voor een vegan versie met veel groentjes en zalige sticky tofu. Chef Claire leerde me tofu op deze manier maken en eens je het geprobeerd hebt wil je niks anders, beloofd!"

Ingrediënten

  • 2 wortelen
  • 2 mini-komkommer
  • 1 el sesamolie
  • 200 gr tofu
  • 25 gr pinda's
  • 125 gr volkoren rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gr gember
  • 2 el sriracha
  • 1 el ketchup
  • 20 ml sojasaus
  • 200 gr spinazie
  • olie
  • azijn
  • 1 el maïszetmeel
  • 2 el honing
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Rasp de wortelen met een grove rasp (schillen hoeft niet). Snijd de komkommer in plakjes. Meng de helft van de sesamolie met 1 eetlepel azijn per persoon, zout en zwarte peper. Besprenkel hiermee de wortel en komkommer.
  2. Snijd de tofu in blokjes van 1 cm. Schep het maïszetmeel in een diep bord en wentel de tofublokjes erin, tot elk stukje met een dun laagje maïszetmeel bedekt is (het overtollige maïszetmeel gebruiken we niet).
  3. Rooster de pindanoten goudbruin in een pan zonder vetstof. Hak grof.
  4. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  5. Rasp de helft van de knoflook en de aangegeven hoeveelheid gember in een steelpan. Voeg een scheutje neutrale olie toe samen met de srirachasaus, ketchup, zoetstof (zoals agave- of ahornsiroop), 1/2 eetlepel azijn per persoon en de sojasaus. Verwarm op middelhoog vuur (zie tip).
  6. Verhit een flinke laag neutrale olie in de pan van de pindanoten. Frituur de tofu in 8-10 min. goudbruin op middelhoog vuur. Keer regelmatig om. Vind je de blokjes nog niet krokant genoeg? Laat dan nog wat langer in de olie pruttelen. Laat uitlekken op keukenpapier. Veeg de pan terug schoon met keukenpapier.
  7. Schep de tofu in het steelpannetje bij de saus. Roer goed om, tot elk stukje met een laagje bedekt is, zet eventueel nog even terug op het vuur.
  8. Verhit de rest van de sesamolie in de pan van de tofu en voeg de spinazie toe. Pers de rest van de knoflook erbij. Roerbak, tot de spinazie geslonken is. Kruid met zout en zwarte peper.
  9. Schep de rijst in een kommetje. Schik de spinazie, komkommer, wortel en tofu op de rijst. Strooi de geroosterde pindanoten erover. Schep alle ingrediënten goed door elkaar. Smakelijk!
  10. TIP: De marinade hoeft niet te koken, maar wel goed warm te worden, zodat alle ingrediënten aan elkaar gaan kleven.