Bavarois van rozenbottelthee met tartaar van rabarber

240 MIN
4 personen
Bavarois van rozenbottelthee met tartaar van rabarber

Een fris en origineel nagerecht, op basis van een infusie van rozenbottel, met rabarber erbij. Een echt lentedessertje!

Ingrediënten

  Voor de bavarois

 • 120 ml melk
 • 10 ml thee, rozenbottel
 • 2 eieren
 • 2 g gelatine, geweekt
 • 100 ml room
 • 45 g suiker
 • Tartaar van rabarber

 • 1 stengel rabarber
 • 50 g suiker
 • 5 ml thee, rozenbottel
 • 200 g water

Bestel deze producten online

BEREIDING

  Voor de bavarois

 1. Eerst maak je de thee. Dit kan op 2 manieren, koud infusen of warm infusen. Het koud infusen is heel simpel: doe de thee met de melk in een plastic potje en laat deze een nachtje staan in de koelkast. Voor de warme methode, warm de melk op tot 70°C. Doe daarna de thee erbij en laat een 5tal minuten staan. Giet de geïnfuseerde melk door een zeef.
 2. Maak een crème anglaise: breng de melk terug aan de kook. Scheid de eieren. Meng 1 eierdooier met 20 gr suiker. Als de melk warm is, giet je die op het eiermengsel. Meng kort, en zet terug op een zacht vuurtje, en laat tot een temperatuur van 83°C komen. Op die temperatuur gaan de eieren mooi binden. Haal van het vuur en voeg er de geweekte gelatineblaadjes aan toe. Zeef, en laat afkoelen in de koelkast.
 3. Maak met de eiwitten een meringue: zorg voor een vetvrije mengkom, voeg eventueel een klein beetje citroensap toe bij de eiwitten en klop op. Wanneer ze voor 3/4de opgeklopt zijn, voeg je beetje bij beetje de overige suiker toe. Haal de crème anglaise uit de koelkast. Ga nog even met de klopper door de slagroom, zodat deze terug luchtig is.
 4. Als de meringue voldoende geklopt is, doen de 1/3de bij de crème anglaise. Meng voorzichtig met behulp van een spatel. Doe nadien de rest erbij in 2 delen op dezelfde manier. Op het laatste voeg je pas de halfopgeslagen room toe. Verdeel over potjes of glaasjes en laat opstijven in de koelkast. Dit kan gerust een dag of twee afgedekt blijven staan.
 5. Voor de tartaar van rabarber

 6. Maak eerst een rozenbottelsiroop, dit kan ook op de koude of warme manier. Je gaat dan precies te werk zoals bij de melkthee, met dat verschil dat je eerst suikerwater maakt. Snij de rabarber in kleine dobbelsteentjes. Vermeng met de rozenbottelsiroop en laat een nachtje marineren in de koelkast.
 7. Leg de tartaar op de bavarois voor het opdienen. Wat het ook heel lekker is: doe wat passievruchten bij de rabarbertartaar.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 230.46 kcal
Koolhydraten 25.71 g
waarvan suikers 25.7 g
Vet 11.95 g
waarvan verzadigd 5.9 g
Proteïnen 5.11 g
Vezels 0.05 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin