Batata harra patatjes met spek, aubergine, tahinsaus en komkommer

30 MIN
2 personen
Batata harra patatjes met spek, aubergine, tahinsaus en komkommer

Chef Caroline: "Batata harra zijn pittige Libanese patatjes en een populaire mezze. Ik maak er een volledig gerecht van met een dipsausje van tahin, gebakken aubergine en spekjes. Het komkommerslaatje geeft wat extra fraîcheur. Laat het smaken!"

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 komkommer
  • 1 stengel lente-ui
  • ½ citroen
  • 10 gr platte peterselie
  • 10 gr munt
  • 1 aubergine
  • 125 gr Griekse yoghurt
  • 2 el tahin
  • 2 kl komijn
  • 100 gr gezouten spekblokjes
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • olijfolie
  • chilipoeder
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de aardappelen in stukken van 2 cm (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper (zie tip). Rooster 20 min. in de oven.
  3. Crushed komkommer: halveer de komkommer in de lengte en snijd vervolgens in schuine stukken van 2-3 cm (zie foto). Neem een deegrol of het handvat van een groot keukenmes en kneus daarmee de komkommerstukken een beetje. Snijd de lente-ui in ringen. Spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil en pers de citroen. Hak de munt fijn. Meng de komkommer en lente-ui met de helft van het citroensap, munt, een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper. Laat marineren.
  4. Snijd de aubergine in blokjes. Hak de peterselie fijn en meng met de citroenzeste.
  5. Tahinyoghurt: meng de yoghurt met de tahin, een kneepje citroensap, de helft van de komijn en een scheutje olijfolie. Kruid met zout en zwarte peper.
  6. Verhit een scheutje olijfolie in een grote antikleefpan en voeg de aubergineblokjes toe. Roerbak 3-4 min. Voeg de spekblokjes toe en bak krokant. Pers de knoflook erbij. Voeg het gerookt paprikapoeder en chilipoeder (optioneel) toe. Voeg de rest van het citroensap toe.
  7. Spreid de tahinyoghurt uit op een schaal of bord. Schik hierop de geroosterde aardappelen, aubergine en spekjes. Strooi de fijngehakte peterselie met citroenzeste erover en eventueel nog een snuifje komijn. Serveer de crushed komkommer erbij. Smakelijk!
  8. TIP: Om het nog sneller te laten gaan, kan je de aubergine ook mee roosteren in de oven (gebruik dan wel genoeg olijfolie). Ik vind het lekkerder om ze in de pan van de spekjes te bakken.