Batata harra met hummus en pittige kruidenolie

35 MIN
2 personen
Batata harra met hummus en pittige kruidenolie

Foodbagchef Sofie: "Batata harra zijn pittige, geroosterde aardappelen uit de Libanese keuken. In deze variant gebruik ik zoete aardappel met geroosterde aubergine, romige hummus en een pittige kruidenolie. Smakelijk!"

Ingrediënten

  • 400 gr Belgische zoete aardappel
  • 1 aubergine
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode chilipeper
  • 10 gr bladpeterselie
  • 10 gr koriander
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ citroen
  • 200 gr kikkererwten
  • 1 el tahin
  • 50 gr bruine amandelen
  • olie
  • olijfolie
  • snuifje paprikapoeder
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  2. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi met zout en laat 10 min. 'zweten'. Snijd de zoete aardappel in stukken van 2 cm (schillen hoeft niet). Schep de aubergine op een bakplaat en de zoete aardappel op de tweede bakplaat. Hussel allebei door elkaar met een flinke scheut olie, zout en zwarte peper.
  3. Rooster 20 min. in de oven. Snijd intussen de puntpaprika in ringen. Plaats de laatste 10 min. mee op de bakplaat bij de aubergine.
  4. Pittige kruidenolie: pers de knoflook. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak de peper fijn. Hak de koriander en peterselie fijn (incl. steeltjes). Verhit 2 el olijfolie per persoon in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de helft van de knoflook toe en fruit kort. De tomatenpuree zal van felrood naar roodbruin verkleuren. Dit proces verwijdert de zuurheid uit de tomatenpuree. Voeg vervolgens de chilipeper toe en kruid met het paprikapoeder, de komijn, zout en zwarte peper. Voeg tenslotte de helft van de gehakte kruiden en een kneepje citroensap toe en meng goed tot een saus. Zet het vuur lager en houd warm.
  5. Hummus: mix met een blender of staaf mixer de kikkererwten en enkele eetlepels van het vocht samen met de tahin, de rest van de knoflook, een kneepje citroensap en een scheutje olijfolie tot een smeuïge hummus (zie tip). Proef en breng verder op smaak met extra citroensap, zout en zwarte peper. Rooster de amandelen goudbruin in een pan zonder vetstof en hak grof.
  6. Spreid de hummus uit op een schaal of bord. Schik hierop de geroosterde zoete aardappel, aubergine en puntpaprika. Besprenkel met de pittige kruidenolie en werk af met de amandelen en de rest van de verse kruiden. Voeg eventueel nog een snuifje komijn toe. Smakelijk!
  7. TIP: Voor een extra smeuïge hummus: voeg tijdens het mixen een scheutje ijskoud water of een ijsblokje toe. Mix vervolgens zo lang mogelijk; hoe langer je mixt, hoe romiger de hummus wordt.