Ardens gebraad met raapjespuree, jus en gebakken radicchio

35 MIN
2 personen
Ardens gebraad met raapjespuree, jus en gebakken radicchio

Sappig, een tikje rokerig en overheerlijk: dit Ardense gebraad is een echte delicatesse. Een heerlijk tegengewicht voor de lichtbittere radicchio.

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 300 gr witte raapjes
  • 25 gr rozijnen
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr Ardens gebraad
  • 2 takjes laurier
  • 1 blaadje laurier
  • ½ radicchio
  • 1 el boter
  • olijfolie
  • ½ el bloem
  • suiker (naar smaak(
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen en raapjes in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet, zie tip) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Laat de rozijnen wellen in lauwwarm water. Breng een pot met 150 ml water per persoon aan de kook en verkruimel er de bouillon over. Pers de knoflook.
  3. Smelt een klontje boter in een pan. Dep ondertussen het Ardens gebraad goed droog met keukenpapier en kruid aan beide kanten met zout en zwarte peper. Bak het gebraad kort, ongeveer 1-2 min. aan elke kant, en op hoog vuur. Het vlees mag vanbinnen nog mooi rosé zijn. Houd warm.
  4. Smelt opnieuw een klontje boter in de pan van het vlees en voeg de bloem en knoflook toe. Laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zodra je koekjes begint te ruiken, giet je er al roerend met een garde de bouillon bij. Schep de tijm en laurier bij de saus en laat nog zo'n 10 min. pruttelen op zacht vuur. Schep de rozijnen bij de saus.
  5. Giet de aardappelen en raapjes af en stamp samen met een scheutje melk tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  6. Snijd de radicchio in de lengte in parten. Smelt een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan en bak de radicchio 2 min. per kant op middelhoog vuur. Voeg een snuifje suiker toe om de bitterheid van de radicchio tegen te gaan.
  7. Haal de tijm en laurier uit de saus. Serveer het varkensgebraad met de saus, puree en radicchio. Smakelijk!
  8. TIP: De raapjes kan je schillen, maar ook met de schil zijn ze overheerlijk in deze puree. Zo, weer 5 min. gespaard!