Al van zwarte komijn gehoord? Het is niet te verwarren met ‘gewone’ komijn en nog vrij onbekend in onze keuken. De smaak is een boeiende combinatie van uien, oregano, zwarte peper en een vleugje nootmuskaat. De naamgeving is wel wat verwarrend, want zwarte komijn wordt ook nog nootmuskaatbloem of kalonji genoemd, en in het Engels fennel flower en onion seeds. Daarom is het aan te raden om op zoek te gaan naar de Latijnse benaming –nigella sativa- als je een pakje zwarte komijn gaat kopen!

Pompoencurry met zwarte komijn
Pompoencurry met zwarte komijn


Zwarte komijn is een plantje met witte of blauwe bloemen dat 20-30 cm hoog kan worden. Het komt oorspronkelijk voor in Azië, maar groeit nu ook in het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika. Dat zijn ook de keukens waar zwarte komijn als specerij of olie (geperst uit de zaadjes) gebruikt wordt.

Gebruik  • Zwarte komijn is een klassieker in brood. Zo vind je vast naanbrood met zwarte komijn bij de Indiër. Of probeer zelf eens wat zwarte komijn toe te voegen aan een gewoon brood, crackers of bij het bakken van croutons.

  • In de Indische en Noord-Afrikaanse keuken gebruikt men het in allerlei curry's, rijstgerechten en tajines. Ik vind het vooral passen bij vlees of groentencurry's met wortels, aardappels, knolselder of pompoen.

  • Zwarte komijn is ook een onderdeel van allerlei kruidenmengsels, zoals het Bengaalse panch phoron.

  • Het wordt gebruikt in Armeense kaas, majdouleh genaamd, en het past inderdaad perfect in kruidenkaas of boter.

  • Zoals bij de meeste specerijen kan je de zaadjes even kort toasten in een droge pan. Of eerst even bakken in olie of boter tot de aroma's duidelijk vrijkomen.


Gezondheid?


Er wordt wel eens gezegd dat zwarte komijn één van de gezondste specerijen is die er bestaan. Er zijn al heel wat studies gedaan, en het werd ook in de oudheid als medicijn gebruikt. Er zijn op dit moment zijn ook nog veel studies rond o.a. een mogelijke werking van sommige stoffen i.v.m. allergie, kanker, bacteriën, immuniteit, enz… Het blijft wel specialistenwerk om de resultaten te interpreteren, dus let op met medisch advies online en offline! Dan ga je er beter mee aan de slag in de keuken, en maak je bijvoorbeeld mijn heerlijke vegetarische pompoencurry met zwarte komijn mee!