Vol-au-vent, videe of koninginnenhapje... het is terecht één van onze Belgische klassiekers! Een rond bladerdeeggebakje gevuld met romige kippenragout (mét balletjes en champignons) en geserveerd met frietjes en een slaatje. Daar word je toch blij van? 

Je bestelt het vast wel eens bij de betere brasserie, maar wist je dat je het ook gemakkelijk thuis kan maken? Er zijn heel wat 'shortcuts', maar vandaag willen we je toch graag eens uitleggen hoe je vol-au-vent from scratch maakt. Daarmee begin je met een volledige rauwe kip en trek je daar een bouillon van. Het is die bouillon die gaat zorgen voor een fantastische smaak. Het kippenvlees dat je van het karkas haalt, is heerlijk mals en sappig. Dát maakt het verschil, en het is ook nog eens veruit de goedkoopste oplossing!

 

Dit heb je nodig (voor de kippenragout):


Voor 4 personen

  • 1 volledige braadkip

  • 500 gr soepgroenten (wortel, selder, prei, zelf gesneden of hier kan je wel gemakkelijk voor een zakje julienne soepgroenten gaan)

  • 250 gr gemengd gehakt (kippengehakt kan ook)

  • 30 gr paneermeel

  • 2 uien

  • 1 kruidentuiltje (laurier, peterseliestengels en takjes tijm samengebonden)

  • 500 gr champignons

  • 50 gr echte boter + 25 gr extra

  • 50 gr bloem

  • 100 ml (kook)room

  • 1/2 citroen

  • peper, zout en nootmuskaat


Zo maak je vol-au-vent stap voor stap



  1. Maak eerst de bouillon. Snij de wortel, selder, prei en ui grof. Verhit olie in een stoofpot en voeg de ui toe. Stoof kort aan. Voeg de prei, wortel en selder toe en laat 3-4 minuten stoven. Schenk er 3 liter water bij, breng aan de kook en voeg het kruidentuiltje en een snuf peper toe. Als het water kookt, voeg de volledige kip toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 50-60 minuten pruttelen. Schuim af en toe af (=schep met een schuimspaan het schuim dat zich bovenaan het oppervlak vormt weg).

  2. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Smelt de 25 gr boter in een pan en bak de champignons aan. Kruid met peper en zout. Hou apart.

  3. Maak alvast de gehaktballetjes. Meng het gehakt met het paneermeel en een snuf peper en zout. Rol er balletjes van.

  4. Schep de kip uit de bouillon. Zet opzij en laat even afkoelen. Zeef de bouillon. Breng de bouillon op smaak met zout.

  5. Breng de bouillon aan de kook en gaar er de gehaktballetjes in. Dit duurt zo'n 5 minuten. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven. Schep ze uit de bouillon met een schuimspaan.

  6. Pluk het vlees van de kip, verdeel in gelijke reepjes. Het vel heb je niet nodig.

  7. Maak de roux. Smelt 50 gr boter in een kookpot en voeg de bloem toe. Roer met een garde tot je een egaal deegje krijgt dat naar koekjes ruikt. Schep er nu 1 soeplepel bouillon bij en roer tot alle bouillon is opgenomen (zet het vuur niet te hoog). Voeg opnieuw een soeplepel bouillon toe en roer opnieuw tot de bouillon is opgenomen en begint in te dikken. Blijf herhalen tot je een mooie, dikke, beige saus hebt. Je zal ongeveer de helft van de bouillon nodig hebben. Proef en kruid bij met peper, zout en muskaatnoot.

  8. Voeg de kippenreepjes, balletjes en champignons toe en laat kort doorwarmen. Voeg de kookroom toe. Breng op smaak met citroensap. Nu is de vol-au-vent klaar!


vol-au-vent stap voor stap

Tips



  • Niet alle bouillon die je maakt, zal je nodig hebben. Vries de rest in, dit is vloeibaar goud! Ideaal om bijvoorbeeld risotto te maken.

  • Serveer met een bladerdeeggebakje, versgebakken frietjes, sla en mayonaise.

  • Wil je graag een snelle versie maken? Gebruik dan kant-en-klare bouillon en kipfilets: pocheer de kipfilets in de bouillon. De champignons bakken doe je samen met de roux maken. We tonen je hoe in dit filmpje!

  • Vol-au-vent kan je ook perfect invriezen, maak dus gerust een grote portie!

  • Voor een lichte versie, kan je je bouillon binden met maïszetmeel in plaats van een roux te maken. Serveer met pastinaakfrietjes.

  • Variëren kan natuurlijk ook altijd! Vegetarisch, met vis, met andere groenten,... We inspireren je graag:




Vol-au-vent


Vol-au-vent
De lekkerste vol-au-vent, die maak je nog steeds zelf! En de gehaktballetjes en champignons mogen uiteraard niet ontbreken in deze Belgische klassieker. Bekijk recept



Snelle vol-au-vent met aardappelpuree


Snelle vol-au-vent met aardappelpuree
Vol-au-vent is één van de favoriete gerechten van de Belgen. Wij maakten er een snelle versie van die niet moet inboeten aan smaak, alstublieft! Bekijk recept



Vol-au-vent van vis met aardappelen


Vol-au-vent van vis met aardappelen
Wist je dat je ook vol-au-vent van vis kan maken? Het is echt verrassend lekker en ook nog eens gemakkelijk om te maken! In een half uurtje zet je deze klassieker met twist op tafel, hoe goed is dat? Laat het smaken! Bekijk recept



Vol-au-vent met paprika en rijst


Vol-au-vent met paprika en rijst
Vandaag maken we een verrassende heerlijke variatie op een echte klassieker van bij ons: vol-au-vent met paprika! De champignons zijn ook nog van de partij. En het zal je verbazen hoe lekker dat dat smaakt met rijst erbij. Dit moet je proberen! Bekijk recept



Lichte vol-au-vent met pastinaakfrietjes


Lichte vol-au-vent met pastinaakfrietjes
Hoera! We hebben een heerlijke lichte én snelle versie gemaakt van de heerlijke klassieker vol au vent! We serveren er geen normale frietjes bij, maar pastinaakfrietjes. We durven zelfs te wedden dat de kinderen hier verzot op zullen zijn. Laat het smaken! Bekijk recept



Vol-au-vent van kippengehaktballetjes met ovenfrietjes


Vol-au-vent van kippengehaktballetjes met ovenfrietjes
Vol-au-vent is een echte favoriet van de Belgen, en gehaktballetjes ook. We laten de kipfilet weg en gaan voor een saus met veel kippengehaktballetjes. Een originele en snelle variatie waar de kinderen zeker ook van zullen smullen. Geserveerd met een fris slaatje, smakelijk! Bekijk recept



Vol-au-veggie


Vol-au-veggie
Zoals de naam doet vermoeden, dit is de vegetarische versie van vol-au-vent! Boordevol lekkere groentjes en een heerlijk zelfgemaakt bladerdeeggebakje. Bekijk recept