De geur van gebakken ui... daar ga je toch van watertanden? Misschien wel de meest nederige groente in de keuken en toch zo'n geweldig smaakbommetje! Heb je zin in de klassieke combo vleesje-groenten-patatjes maar wil je dat gerecht wat extra 'comfort-gevoel' geven, dan is uiensaus helemaal perfect voor erbij! 

En uiensaus is gelukkig helemaal niet zo moeilijk om te maken. We geven je stapsgewijs enkele tips!

  • Heb je vlees in een pan gebakken? Gebruik die pan dan om je uiensaus te maken. De aanbaksels van het vlees zorgen voor extra smaak!

  • (Echte) boter is de beste vetstof om te gebruiken, dit zorgt voor een heerlijke smaak!

  • Bak je uitjes 'low and slow', hoe langer en trager je ze bakt, hoe meer smaak ze zullen hebben. De natuurlijke suikers in de ui zullen beginnen te karamelliseren in de pan. Vandaar de verkleuring en de lekker zoete smaak.

  • Eens je uien mooi verkleurd zijn, strooi een beetje bloem over. Dit zal voor een mooie binding van de saus zorgen. Ofwel kan je je saus nadien binden met snelle sausbinder (die niet klontert).

  • 'Deglaceer' je pan met bouillon, of eventueel wat water waarbij je een bouillonblokje verkruimelt. Als je dat lekker vindt, kan je er in deze stap ook een schepje (graan)mosterd aan toevoegen. Roer de bouillon goed los, zodat je een egale saus krijgt. Breng de saus aan de kook, dan zal ze indikken. Eens de saus de gewenste dikte heeft, zet je het vuur uit of op een laag pitje, om de saus warm te houden.

  • Proef en kruid met peper en zout (want bouillon is vaak al vrij zout, dus voeg niet te vroeg te veel zout toe).


Geniet van dat lekkere sausje! En wij hebben ook enkele heerlijke combinaties als suggestie!


Kalkoenworst met broccolistoemp en uiensaus


Kalkoenworst met broccolistoemp en uiensaus
Lekkere kost van bij ons: een smaakvolle kalkoenworst met aardappelpuree met broccoli bij en een zalige zoetige uiensaus! Gemakkelijk, snel klaar en een topper voor jong en oud. Laat het smaken! Bekijk recept



Wortelstoemp met boomstammetje en uiensaus


Wortelstoemp met boomstammetje en uiensaus
Zin in lekkere, stevige 'boerenkost'? Je bent niet alleen, want dit smaakt zo goed als iedereen. Een heerlijke wortelpuree of 'pekesstoemp' met daarbij een boomstammetje en zalige uiensaus. Meer moet het soms niet zijn. Maar ook niet minder ;-). Bekijk recept



Chipolata met aardappelpuree, groenten en uiensaus


Chipolata met aardappelpuree, groenten en uiensaus
Echte Britse 'pubgrub', deze gebakken chipolata's met een romige aardappelpuree, gekookte beetgare groentjes en een heerlijke 'onion gravy' of uiensaus erbij. Waan je in de 'British countryside' met deze klassieker. Cheers old chap! Bekijk recept



Spinaziestoemp met chipolata en uiensaus


Spinaziestoemp met chipolata en uiensaus
Een lekkere spinaziestoemp met gebakken chipolata en een heerlijk uiensausje. Maak een kuiltje in je spinaziestoemp om de uiensaus in te gieten, pure nostalgie! Zin in? Bekijk recept



Steak met snijbonen, sjalottensaus en pastinaakfrietjes


Steak met snijbonen, sjalottensaus en pastinaakfrietjes
Een lekker koolhydraatarm gerecht, dat aan comfort food doet denken: een stukje steak met daarbij snijbonen met tomaat, een rijke uiensaus en krokante pastinaakfrietjes. Maar liefst 4 groenten op je bord! Geniet ervan... Bekijk recept