Hoe maak je nu de lekkerste croques?
- Brood: Kies voor goed toastbrood of zuurdesembrood. Die laatste wordt heerlijk krokant en heeft ook nog eens veel smaak. Een leuke variatie is rozijnen- of briochebrood. Of gebruik wraps. De Italianen noemen dat dan een 'piadina'.
- Vetstof: Gebruik vetstof om de buitenkant van je croque te besmeren, dan wordt die héél krokant. Olie (bijv. verstuiven) kan perfect, maar (echte!) boter geeft extra smaak. Mayonaise (!) kan ook, maar wij zitten toch in 'kamp boter'.
- Vulling: klassieke kaas-ham is heerlijk, maar je kan uiteraard ook helemaal creatief gaan of restjes uit je koelkast verwerken. Denk aan verschillende kaassoorten combineren, andere vleessoorten, klassieke combinaties zoals pesto-mozzarella-tomaat, mortadella-ricotta-pistaches, gerookte zalm-roomkaas-courgette of brie-honing-appel. Kimchi-cheddarkaas is ook heerlijk! Hieronder inspireren we je alvast met enkele combo's.
- Het bakken van de croque: je kan ze gewoon in een antikleefpan bakken, zet eventueel iets zwaar (bijv. een gietijzeren kookpot) op de croque, dan kan de kaas goed smelten en van die iconische krokante kaasrandjes maken. Een grillpan kan ook volgens dezelfde techniek. Er bestaan echte croquemachines, die werken prima, maar vinden wij misschien te beperkt in ruimte: daar passen meestal alleen de klassieke vierkante sneetjes brood in, niet ideaal dus voor wie graag zuurdesembrood gebruikt. Wij zweren bij de 'paninigrill': een grote grill die je kan aanduwen. Handig voor croques maar ook om 'in batch' groentjes te grillen, multifunctioneel dus! Matthieu Terryn durft zijn croques ook in de frietpot te gooien, dat vinden wij misschien 'een brug te ver'. Een croque kan vast ook in de airfryer, wij voelen een nieuw 'Airfryday-experiment' aankomen.
- Toppings: jawel, je kan je croque ook nog pimpen met extra ingrediënten 'on top'. Klassiek een spiegelei om er een croque madame van te maken (wie heeft ooit die namen bedacht?), extra kaas die je afbrandt met een brandertje, crunchy groentjes, extra saus,...
- Side salad: om van je croque een echte maaltijd te maken, serveer er een frisse side salad (met een dressing) bij. Laat je inspireren door wat je nog kan vinden in je koelkast, gebruik restjes die niet in de croque pasten en augurken en zilveruitjes passen er ook uitstekend bij.
- Schuin snijden: en last but not least, voor de echte croque-ervaring: snijd je croques schuin voor het serveren!
Honger van gekregen? Begrijpen we! Zet je tanden in deze heerlijke croques!
Croque met eitje, truffelmayo, sla en radijzen

Foodbagchef Deborah: "Eenvoudig, lekker en vooral razendsnel. Deze croque tover je in 15 minuten op tafel. Vergeet vooral het toefje truffelmayonaise niet, of zoals ik het noem: een toefje pure luxe." Zin in? Bestel deze easy topper deze week bij Foodbag!
Croque met brie, walnoot en honing

Maak eens een verrassende variatie op de klassieke croque monsieur, met deze heerlijke vulling van brie, appel, walnoot en honing. Lekker met een fris rucolaslaatje erbij. Bekijk recept
Croque zalm

Deze croque met gerookte zalm en kruidenkaas is een verfijnde variatie. Lekker als lunch of tussendoortje. Bekijk recept
Croque met spinazie en ricotta

Een originele croque met spinazie, garnalen en ricotta. Heerlijk en bovendien ook veel lichter! Bekijk recept
Croque met kip, avocado en geitenkaas

Een croque met plakjes geitenkaas, avocado en kippenwit, daar verras je zeker en vast mee. Grillen of bakken in een antikleefpan, schuin doorsnijden en serveren met mangochutney. Heerlijk! Bekijk recept
Croque met parmaham, zongedroogde tomaat en mozzarella

Op zoek naar een originele variatie op een croque monsieur? Wat denk je van deze Italiaanse versie met parmaham, zongedroogde tomaat en mozzarella? Dit moet je proeven! Bekijk recept
Wrap croque Hawaï met een slaatje

Een snelle maar toch verrassende maaltijd? Deze originele wraps croque Hawaï zet je in een kwartiertje op tafel. Ham, gratinkaas, blokjes ananas en het geheime ingrediënt paprikapoeder, samen tussen een krokant gegrilde wrap. Eet er een fris slaatje bij, en genieten maar! Bekijk recept
Zoete croque met chocolade en banaan

Naast zoute croques, kan je ook zoete croques maken! Probeer deze originele versie maar eens met chocolade en banaan. Smullen! Tip: de chocolade kan je ook vervangen door chocopasta. Bekijk recept