Coleslaw of koolsla is een heerlijk bijgerecht, lekker fris en knapperig. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Centraal-Europa en is nadien ook populair geworden in de Verenigde Staten. Blijkt een ideale match met hamburgers of pulled pork, heerlijk! 

Koolsla wordt gemaakt van wittekool, al zijn er ook variaties mogelijk met spitskool, rodekool en zelfs de stam van broccoli, #zerowaste! Door vinaigrette toe te voegen, zal de kool zachter worden en langer bewaren. Rozijntjes of appel zorgen voor het zoete tegengewicht. We vertellen je hoe je lekkere coleslaw maakt!

  1. Snij wittekool (of een variatie dus) in reepjes, zo fijn als je maar kan. Tip: met een mandoline lukt dat nog beter. Je kan eventueel ook nog andere groenten toevoegen, geraspte wortel doet het heel goed!

  2. Maak een vinaigrette op basis van olie en azijn. Of mayonaise (of yoghurt) is ook lekker. Gebruik je mayonaise? Voeg dan wat extra azijn toe, dit zal ervoor zorgen dat de kool zachter wordt en langer bewaart. Kruid uiteraard ook met peper en zout.

  3. Zorg voor een zoete element, als tegengewicht voor het zure. Rozijnen, stukjes appels of peer zijn allemaal heerlijk (of een combinatie). Een theelepeltje honing of gewoon suiker mag ook.

  4. Voor een extra smaakdimensie, voeg verse kruiden toe. Let op: hierdoor zal de coleslaw wel wat minder lang bewaren. Nog lekker? Strooi wat gefrituurde uitjes over je koolsla vlak voor het serveren!

  5. Koolsla bewaart gemakkelijk 3-4 dagen in een afgesloten doos in de koeling. De dag na het maken, is het vaak nog lekkerder trouwens!


Voilà, zin in? Ontdek onze heerlijke combinaties en variaties!


Krokante kipburger en pastinaakfrietjes met coleslaw


Krokante kipburger en pastinaakfrietjes met coleslaw
Een krokante hap. Niet alleen de knapperige kipburger zorgt voor textuur in je mond. Ook de frietjes kraken van plezier. Bun in a million! Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!



Hamburger met coleslaw en ovenfrietjes


Hamburger met coleslaw en ovenfrietjes
Een echte klassieke Amerikaanse hamburger met coleslaw op basis van witte kool, rozijntjes en mayonaise. Heerlijk met (oven)frietjes erbij. Bekijk recept



BBQ ribbetjes met coleslaw en gebakken aardappelen


BBQ ribbetjes met coleslaw en gebakken aardappelen
Hét barbecue gerecht bij uitstek? Dat moeten wel ribbetjes zijn! En uiteraard smaakt coleslaw daar overheerlijk bij, met dank aan de Amerikanen voor de inspiratie. Steek die barbecue maar aan, want dit wordt smullen! Bekijk recept



Hot dogs met kippenworst en coleslaw


Hot dogs met kippenworst en coleslaw
Hmm, vandaag gaan we smullen, American style! We maken heerlijke klassieke hotdogs, maar wel met lekkere voedzame kippenworst. Daarbij komt een frisse, crunchy coleslaw. Geniet ervan! Bekijk recept



Sloppy Joe's met coleslaw en aardappelwedges


Sloppy Joe's met coleslaw en aardappelwedges
Een oer-Amerikaans recept, deze Sloppy Joe's met coleslaw en aardappelwedges. Sloppy Joe's zijn hamburgerbroodjes gevuld met een pittige rundsgehakt- en tomatensaus. Je moet het proeven om te geloven hoe lekker dat het is! Daarbij komt verse koolsla met rozijnen en appeltjes en aardappelwedges uit de oven. Delicious! Bekijk recept



Taco's met kruidige zalm en Mexicaanse coleslaw


Taco's met kruidige zalm en Mexicaanse coleslaw
Hmm, taco's, dat smaakt toch altijd? Vandaag maken we een snelle en originele versie met een Mexicaanse coleslaw en heerlijke kruidige stukjes zalm. Klaar in 15 minuten, dichtvouwen en smullen maar! Bekijk recept



Pulled chicken wraps met coleslaw


Pulled chicken wraps met coleslaw
Wraps zijn een favoriet van jong en oud! Vandaag maken we een originele versie met 'pulled chicken' en 'coleslaw' als vulling. Op en top Amerikaans en toch met lekker veel (verborgen) groenten. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Aziatische koolsla met krokante tofu en pindasaus


Aziatische koolsla met krokante tofu en pindasaus
Wij zijn al graag een creatief met klassiekers. Vandaag nemen we de Amerikaanse klassieker 'coleslaw' onder handen en maken er een Aziatische versie van, verrassend lekker! Daarbij komt krokant gebakken tofu en een heerlijke romige pindasaus. Dit moet je proeven! Bekijk recept