Ben jij ook zo dol op pasta carbonara? Dit heerlijke gerecht is eenvoudig te bereiden met een saus op basis van eieren. En is er dus, in tegenstelling tot wat velen denken, geen room te bespeuren op het ingrediëntenlijstje van deze klassieker.

Een echte klassieke pasta carbonara
Een echte klassieke pasta carbonara


'Geen room?' Ja, de klassieke Italiaanse pasta carbonara uit de Romeinse keuken wordt niet met room bereid. Natuurlijk is het prima als je thuis stiekem een scheutje room aan toevoegt, maar probeer het gerecht gewoon een keertje met de klassieke ingrediënten te maken: gedroogde spaghetti, eieren, Pecorino Romano, varkenswangetjes of pancetta. Oké, ik gok dat je je neus misschien optrekt voor varkenswangetjes, maar dit is een echte delicatesse die verkrijgbaar is bij de betere slager.

Je kan in de plaats daarvan ook pancetta gebruiken, dat is Italiaans gedroogd buikspek. En moet het buikspek écht uit Italië komen? Begrijp me niet verkeerd, het spek van een roze varkentje uit een Belgische boerderij dat jaren vrolijk in de modder heeft geploeterd is ook goed. Maar Italiaanse pancetta is vooral lekker door zijn typische 'aardse' smaak. Ik ben er zelf dol op.

De saus maak je door het toevoegen van eieren en wat kookvocht van de pasta. Het smaakt romig en licht, alsof het met een lichte room bereid is maar dan zonder de extra calorieën. Win-win, toch? Heb je geen spaghetti? Dan kan je ook een andere lange pastasoort gebruiken.

Je kan dus zelf nog wat variëren met de ingrediënten. Het gaat er vooral om dat je pasta carbonara niet met room of gruyère kaas (!) klaarmaakt. Of zoals in Engeland waar ze het pastagerecht soms met een witte saus bereiden. Want dan ben je eerder mac & cheese aan het maken en dat is toch iets heel anders dan een verfijnde carbonara. Buon appetito! Ciao, Sarah.