Toegegeven, spruitjes hebben een ietwat bad rep, maar dat vinden wij niet terecht! Het is allemaal een kwestie van de juiste combinatie (spruitjes met spek is niet voor niets een feestelijke klassieker!) en ze juist te bereiden.  Door ze roosteren hebben ze bijvoorbeeld veel minder die bittere kolige smaak. En met hun anderstalige benamingen: choux de Bruxelles, Brussels sprouts, coles de Bruselas; is het bijna onze burgerlijke plicht om ze eer aan te doen. Sluit deze kleine kooltjes in je hart en ontdek hier 8 recepten die iedereen zullen smaken.

Wist je trouwens dat:

  • spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamine B.
  • Het de okselknoppen zijn van de spruitkool?
  • Ze eigenlijk afkomstig zijn van het Middellandse zeegebied maar dat ze rond de 13de eeuw zodanig populair werden in en rond Brussel dat ze de naam van de stad zijn beginnen dragen?

Wablieft? Haal die spruitjes uit je oren en steek ze lekker in je mond waar ze wel horen. Smakelijk!

Spruitjesstoemp met chipolata en uiensaus

Spruitjesstoemp met chipolata en uiensaus
Hoe leer je iedereen spruitjes eten, inclusief de allerkleinsten? Schotel hen deze heerlijke aardappelstoemp met spruitjes onder gemengd voor! Bekijk recept

Spaghetti carbonara met spekjes en spruitjes

Spaghetti carbonara met spekjes en spruitjes
Een eenvoudige klassieke pasta in combinatie met een andere klassieke combinatie: spruiten met spekjes. Het past overheerlijk bij elkaar, je hebt je portie groenten binnen en het is ook nog eens heel gemakkelijk om te maken! Win-win-win! Bekijk recept

Pannetje met spekjes, spruiten en aardappelen

Pannetje met spekjes, spruiten en aardappelen
Een heerlijk origineel gerecht uit de Alpen: een lekker hartverwarmend pannetje met krokant gebakken spekjes, aardappelschijfjes, spruiten en een heerlijk zacht gekookt eitje, zodat de dooier voor een lekker sausje zorgt. Hier krijg je het helemaal warm van! Bekijk recept

Geroosterde spruitjes met roquefort en citroendressing

Geroosterde spruitjes met roquefort en citroendressing
Op zoek naar een origineel feestelijk vegetarisch voorgerecht, of een bijgerecht bij een stuk geroosterd vlees of wild? Deze geroosterde spruitjes met roquefort en citroendressing zullen de show stelen op de feesttafel! Bekijk recept

Kalkoen Wellington met veenbessen, gewokte spruitjes en kroketten

Kalkoen Wellington met veenbessen, gewokte spruitjes en kroketten
'Beef Wellington' is een echte klassieker in de Britse keuken. Kalkoen Wellington is een feestelijk alternatief voor wie tijdens de feestdagen graag kalkoen heet, maar niet met genoeg is om een hele kalkoen te roosteren. Ontdek deze verrassende bereiding van kalkoenfilet in een jasje met een veenbessenvulling. Bekijk recept

Geroosterde pompoen en spruitjes met veenbessen, pecannoten en feta

Geroosterde pompoen en spruitjes met veenbessen, pecannoten en feta
Een heerlijk ovengerecht dat alvast aan Kerstmis doet denken! Wanneer je oven groot genoeg is, maak je dit gerecht klaar op 1 bakplaat, anders doe je het op 2 bakplaten. Sowieso is het weinig afwas! De smaken van de geroosterde pompoen, spruitjes, veenbessen, pecannoten en feta blenden mooi met elkaar. Heerlijk! Bekijk recept

Orecchiette met gebakken spruitjes en krokant spek

Orecchiette met gebakken spruitjes en krokant spek
Wil je eens spruitjes op een andere manier eten? In plaats van te koken, bak je ze in de pan! Het resultaat is een minder straffe 'koolsmaak' en een lekker krokante buitenkant. Dit moet je proberen! Heerlijk trouwens in combinatie met krokant gebakken spekjes in een romig sausje bij orecchiette. Bekijk recept

Varkensmignonette met jagersaus, geroosterde spruitjes en aardappelen

Varkensmignonette met jagersaus, geroosterde spruitjes en aardappelen

Oh la la, vandaag eten we een echte winterklassieker: varkensvlees met jagersaus, met daarbij geroosterde spruitjes en aardappelen. Om van te genieten na een lange winterwandeling, al smaakt dit ook geweldig na een lange werkdag. Zin in? Deze topper vind je deze week in de 15gram Foodbox! Bestel 'm hier!