Kruidnoten zijn een traditionele lekkernij die kwam overwaaien uit Nederland. Ze worden vooral met Sinterklaas gegeten. Pepernoten worden rondgestrooid, in schoentjes gestopt en zijn geliefd door jong en oud. Maar je kan er zoveel meer mee doen. Ik maak er lekkere dessertjes mee.

Kruidnoten
Kruidnoten

Pepernoten of kruidnoten?


Pepernoten of kruidnoten, wat is nu eigenlijk het verschil? Volgens Van Dale zouden ze synoniemen van elkaar zijn maar dat blijkt na verder opzoekwerk toch niet echt zo te zijn. Pepernoten zouden al bestaan sinds de Middeleeuwen en werden oorspronkelijk gemaakt met peper en anijs. Ze hebben een kleine vierkante vorm en zijn vrij hard van textuur. Kruidnoten zijn halve rondjes met de broze structuur en smaak van speculaas. Hoewel de Sint blijkbaar oorspronkelijk pepernoten uitdeelde zijn het vandaag toch vooral de kruidnoten die worden rondgestrooid. Zoals de naam doet vermoeden zijn kruiden gemaakt met heel wat kruiden: gember, nootmuskaat, kardemom, kaneel,… Je vindt er heel wat verschillende varianten op. Uiteraard kan je gewoon een mengeling speculaaskruiden kopen in de winkel maar ik vind het veel lekkerder als je zelf een kruidenmengeling maakt. Kaneel met nootmuskaat en gemberpoeder is mijn favoriete mix.

Aan de slag!


Kruidnoten worden ook vooral met Sinterklaas gegeten. Je vindt ze overal in de winkels maar je kunt zo ook makkelijk zelf maken. Je kan ze bovendien lang op voorhand maken en invriezen. Zo geniet je nog lekker lang na.

Maar eerlijk trop is te veel en wie weet zit je binnenkort met een hele berg opgescheept. Gooi ze zeker niet weg maar verwerk ze in lekkere desserts. Ik doe ze bijvoorbeeld mee in het cakebeslag voor een lekkere speculaastoets. Of ze zijn ook heerlijk in een cheesecake. Liever wat makkelijker? Maak er een snelle tiramisu mee.

Speculaascake met kruidnoten
Speculaascake met kruidnoten


Cheesecake met kruidnoten en witte chocolade
Cheesecake met kruidnoten en witte chocolade


Tiramisu met kruidnoten
Tiramisu met kruidnoten