De vriezer is hierin je compagnon. Zo heb ik amper brood over, want ik snij het, vries het in, en neem telkens wat ik nodig heb. Je kan trouwens heel wat met restjes, en sommige gerechten zijn zelfs zo ontstaan: de broodpudding, verloren brood, en zelfs de paella zou zo zijn ontstaan om de restjes weg te werken. Maar denk ook aan soep, pasta, hartige taarten, puree, kroketjes, …
En ook deze hartige cake, is een ideale manier om restjes te gebruiken van je groenten, kaas, kip, ham, … Dit is een variatie met courgette en geitenkaas. Maar denk evengoed aan witloof en hesp, pompoen en feta, spruitjes met spek,... Je kan er ook kleine cakejes van maken, en jawel: invriezen.
Hartige restjescake
De basis is:
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 0,8 dl zonnebloemolie (of andere, maar neutrale olie)
- 3 eieren
- 125 ml melk
- 100 g gemalen gruyère of andere kaas
- 2 el olijfolie
- peper en zout
En dan mogelijke restjes:
- 100 gr geitenkaas van een rol (maar denk ook aan feta als je dat over hebt)
- courgette (ong 200 gr, of andere groenten)
- kruiden zoals peterselie en basilicum, fijngehakt
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snij de courgette in schijfjes of kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan, en bak de courgette ong. 15 minuten op halfhoog vuur. Laat de courgette uitlekken op keukenpapier. De courgette moet een beetje drooggebakken zijn, zodat de cake niet te vochtig is.
- Snij intussen ook de geitenkaas in blokjes.
- Klop de eieren, bloem, zout en peper door elkaar en giet geleidelijk de olie en melk erbij. Spatel dan de gruyère, de courgette en de geitenkaas door het beslag gevolgd door de kruiden.
- Schep het beslag in een silliconevorm, ingevette cakevorm of muffinblik en bak de cake in de warme oven in 45 minuten gaar. Doe de priktest!