Toen 15gram me vroeg naar een reisverhaal mét recept, moest ik niet lang nadenken. Ik heb namelijk een zwak voor Oost-Europa en Rusland. Zo’n zwak dat ik een jaar als uitwisselingsstudent bij een gastgezin in Letland heb doorgebracht.

Er is niets dat me zo hard kan terug katapulteren naar die periode en herinneringen kan opwekken als de smaak of de geur van Letse gerechten. Ik ben niet voor niets nog steeds zot van komijn en dille, zuurkool, zure room, gemarineerde augurken, borscht,…

Mijn aankomst in Letland staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. De Letten zijn enorm gastvrij, en die gastvrijheid tonen ze door direct een tafel vol eten te zetten. Wat koffie en thee erbij en uiteraard wodka. Ik verstond geen woord van wat er gezegd werd maar de tafel zei genoeg: opgelegde tomaten, roggebrood met Letse komijnkaas en worst, sprotjes, aardappelsalade, de Letse variant van cheescake, en de onvermijdelijke gemarineerde augurken.

De Letten zijn dol op hun gemarineerde augurken.

Opgelegde augurken
Opgelegde augurken


Hier is het recept dat ik met mijn gastmoeder maakte in de zomer en ik hier in België ook nog maak om met mijn ogen dicht, om door de smaak en geur even terug daar te zijn (en 19 ;) ). De smaak is anders dan de smaak van onze opgelegde augurken. Er zitten veel meer smaaknuances in. Het zijn niet de typische zure augurken, het zout en de look proef je ook goed door.

Ingrediënten


voor een pot van ongeveer 750-800 ml

  • 500-600 g grote augurken (hoeveel er juist in je pot gaan hangt wat van de grootte af) of mini-komkommer wanneer je geen augurken vindt

  • 4-5 teentjes knoflook

  • mierikswortelblad

  • Een handvol dille met eventueel bloemen en stengels

  • 4-5 kersenbladeren (kan je zo van een kersenboom plukken)

  • 2-3 zwarte bessenbladeren


Marinade (voor 1 liter water)

  • 1 grote eetlepel zout

  • ½ eetlepel suiker

  • 150 ml azijn


Bereiding



  1. Steriliseer je bokalen door deze even in kokend water te dompelen.

  2. Was je augurken en snij de topjes waar het steeltje zit eraf. Volgens mijn gastmoeder maak je zo een ‘gaatje’ in de schil zodat de smaken in je augurk kunnen dringen.

  3. Onder in je bokaal steek je een deel van je dille, kersenblad, zwarte bessen blad, mierikswortel blad en look

  4. Steek je augurken vertikaal in de bokaal. Zo dicht mogelijk bij elkaar

  5. Vul verder met een deel van je dille, knoflook en bladeren.

  6. Vul aan met meer augurken tot de pot vol is (vanboven wat kleinere augurken horizontaal)

  7. Kook 1 liter water, voeg zout, suiker en azijn toe

  8. Giet de marinade bij je augurken

  9. Draai je potten toe, draai ze om en dek af met een deken. Laat ze zo 30 minuten rusten

  10. Open de bokalen, giet je marinade opnieuw in de kookpot en breng terug aan de kook

  11. Giet opniew bij de augurken en draai nu je potten stevig aan. Zet opnieuw ondersteboven zodat je pot vacuüm kan trekken

  12. Laat zo 3-4 uur staan

  13. Bewaar op een koele donkere plaats

  14. Na 2 dagen zijn ze klaar om te eten!