Deze zomer was ik op vakantie in Denemarken, en ik ben er helemaal in de ban geraakt van smørrebrød! De open boterhammen, gemaakt op roggebrood, zien er niet enkel fantastisch uit, ze smaken nog eens geweldig ook! Dit zelf thuis ook maken, was de nieuwe missie! 

Smørrebrød is de samentrekking van de Deense woorden 'smør og brød', letterlijk vertaald: brood en boter. Sneetjes zuurdesem-roggebrood worden bestreken met een royale laag boter (om het brood niet 'zompig' te laten worden) en dan afgewerkt met verschillende toppings, veelal gerookte vis, garnalen of vlees, groenten, kruiden, eitjes en andere smaakmakers. Als het maar kleurrijk en een lekkere combinatie is! Het gebruik zou stammen uit de 19de eeuw, waarbij arbeiders hun brood belegden met restjes van de vorige dag voor de lunch.

In Kopenhagen zie je overal standjes met de kleurrijke boterhammen voor lunch, maar er zijn ook gespecialiseerde restaurants. Restaurant Nimb in het pretpark Tivoli was het eerste dat de broodjes op de kaart zetten, en je kan het er nog steeds bestellen! Op restaurant (bij het voortreffelijke Selma) at ik een sneetje smørrebrød dat eerst ook nog in de boter lekker krokant gebakken was, een heerlijke meerwaarde!

Tijd om zelf te experimenteren nu! Ik maakte 4 verschillende versies, en ze waren eerlijk gezegd allemaal even heerlijk, zeker in combinatie! Net zoals in het restaurant roosterde ik de broodjes eerst. Het maakt het makkelijker om ze vast te nemen en het geeft ook nog eens een lekkere extra crunch. Vraag naar donker (bij voorkeur zuurdesem-) roggebrood bij je lokale bakker.

  1. Cottage cheese, gerookte zalm en gemarineerde venkel: Bestrijk het geroosterde brood met boter. Meng cottage cheese met zeste van citroen en kruid met peper en zout. Bestrijk hiermee het brood. Schik hierop plakjes gerookte zalm. Marineer fijngesneden venkel in citroensap en wat extra vierge olijfolie. Kruid royaal met peper en zout. Schik op het brood. Werk af met plakjes rode ui en venkeltopjes.

  2. Avocado, ei en gepekelde rode ui: Maak gepekelde rode ui. Kook 1 ei hard. Maak avocadopuree van een halve avocado. Snij een sjalot en 1 rode chilipeper fijn. Plet de avocado met een vork en meng met de sjalot, het sap van een halve limoen, rode chilipeper en peper en zout. Snij de rest van de avocado in plakjes. Bestrijk het geroosterde brood met boter en verdeel er de avocadopuree over. Werk af met plakjes avocado, ei en gepekelde rode ui.

  3. Rode bieten hummus, haring, zure room en viseitjes: Bestrijk het geroosterde brood met boter en dan een laagje rode bieten hummus. Snij een gepekelde haring in stukjes. Schep er toefjes zure room op en werk af met viseitjes en rucola.

  4. Seldersla met mierikswortel, rosbief, radijsjes en preischeuten: Bestrijk het geroosterde brood met boter. Meng seldersla met een toefje mierikswortelpuree en schep op het brood. Vervolg met plakjes rosbief en werk af met plakjes radijs, geroosterde uitjes en preischeuten.


Nyd din mad! (eet smakelijk in het Deens!)

smorrebrod