Wie de Italiaanse keuken kent, weet dat pasta of risotto niet als hoofdgerecht gegeven wordt. Dat zijn de 'primi piatti'. Jawel, een Italiaan eet graag uitgebreid. Als het helemaal volgens de regels van de Italiaanse levensgenieterskunst is, wordt er eerst ook nog een 'aperitivo' genomen met 'antipasti' bij. En afsluiten doen ze met 'postre', dessert of een gebakje. 

Omdat pasta zo populair geworden is bij ons, is het de normaalste zaak ter wereld om het ook bij een, of als hoofdgerecht te serveren. Maar niet zo in Italië. Na een meestal al best vullend voorgerecht, volgt ook nog een hoofdgerecht, de 'secondo piatto'. Soms is dat gewoon een stuk vlees, waar je dan best nog groenten en/of aardappelen bij bestelt als bijgerecht, soms is dat een volledig gerecht 'an sich'. Deze Italiaanse klassiekers, die geserveerd worden als 'secondi piatti', moet je zeker eens proeven! De keuze is aan jou om er dan nog pasta vóór te serveren. Buon apettito!


Tagliata met tomaat, rucola en gnocchi


Tagliata met tomaat, rucola en gnocchi
'Tagliere' betekent snijden in het Italiaans. Tagliata wilt dus zoveel zeggen als gesneden plakjes vlees. Dit is de klassieke bereiding met sappig rundsvlees, nog mooi rosé gebakken met daarbij kruidige rucola, kerstomaatjes en parmezaan. Daarbij komen nog krokant gebakken gnocchi. Maak er een echt Italiaans feestmaal van thuis. Bekijk recept. 



Osso bucco


Osso bucco
Osso bucco is een echte klassieker uit Milaan met kalfsschenkel. Het wordt vaak geserveerd met risotto met saffraan. Echt winters comfort food! Bekijk recept



Kalfslapjes met citroensaus


Kalfslapjes met citroensaus
Kalfslapjes in citroensaus is een heerlijke Italiaanse klassieker die je snel en makkelijk op tafel zet. Lekker met een frisse salade van rucola en tomaten. Bekijk recept



Kip alla cacciatora


Kip alla cacciatora
'Alla cacciatora' wilt zeggen, zoals de jagers het vroeger klaarmaakten. Dit is dus een stevig Italiaans stoofpotje van kip. Bekijk recept



Gegrilde roodbaars met citroenvinaigrette


Gegrilde roodbaars met citroenvinaigrette
Roodbaars is een stevige vissoort, en kan je dus perfect grillen of op de barbecue leggen. Heerlijk met de citroenvinaigrette erover! Bekijk recept



Worstjes met polenta


Worstjes met polenta
Een klassieke combinatie uit het Italiaanse Piemonte: worstjes met polenta, oftewel maïsmeel. Een heerlijke vullende maaltijd voor op koude dagen! Bekijk recept



Varkenshaasje met salsa verde


Varkenshaasje met salsa verde
Varkenshaasje is het beste stukje vlees van het varken en mag je rosé gebakken eten. Daarbij komt een pittige broccolini en geroosterde aardappelplakjes. Bekijk recept



Kip milanese met aardappelsalade, rucola en radijsjes


Kip milanese met aardappelsalade, rucola en radijsjes
Alles smaakt nog lekkerder in een krokant korstje, toch? Probeer daarom zeker eens deze kip milanese, gepaneerd met panko, lekker crispy! Bekijk recept



Steak tartaar op Italiaanse wijze met rozemarijnaardappelen


Steak tartaar op Italiaanse wijze met rozemarijnaardappelen
Steak tartaar is misschien een typische Belgische klassieker, maar we laten ons ook wel eens graag inspireren door de Italiaanse voor een heerlijke variatie. Bekijk recept



Geroerbakte spinazie met zeebaars en polentakoekjes


Geroerbakte spinazie met zeebaars en polentakoekjes
Een visje met Zuiderse twist! Ontdek dit heerlijk recept voor geroerbakte spinazie met een lekker stukje zeebaars, frisse tomaatjes en polentakoekjes. Bekijk recept