Heb je thuis ook een wok staan? Deze week hebben we 7 Aziatische recepten voor jou om te wokken. Handig als je snel een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel wil toveren.

Wij zijn gek op de Oosterse keuken om verschillende redenen. De recepten zijn heel eenvoudig en barsten van de smaken. Zuur, zout, geparfumeerd, zoet en pikant. Al die elementen zijn vaak in 1 enkel gerecht terug te vinden. Bovendien is wokken ook een gezondere manier van voedsel bereiden. Je hebt minder vitamineverlies doordat het zo snel gaat. En over het algemeen gebruik je ook minder vetstof en je kan de ingrediënten op het einde ook een beetje laten uitlekken door ze naar boven tegen de rand te schuiven.

Heb je nog geen wok, maar overweeg je er eentje aan te schaffen? We kunnen het alleen maar aanraden! Een wok is een all-in-one pan: je kan ermee roerbakken, koken, blancheren, stomen en frituren. En door de vorm zijn er in een wok verschillende temperatuurzones. De beste woks hebben een bolle bodem, maar soms heb je daar een aparte pit op je fornuis voor nodig. We raden aan te kiezen tussen plaatstaal of gietijzer. Er bestaan ook woks met een teflon antikleeflaag, maar eigenlijk zijn die niet zo geschikt voor de hoge temperaturen die nodig zijn om goed te wokken.

Een gietijzeren wok werkt perfect en is heel makkelijk in onderhoud, maar is zwaar, komt traag op temperatuur en is duurder. Een plaatstalen wok is licht en kan je voor spotprijsjes in de Chinese winkels vinden. Maar een plaatstalen wok moet je juist onderhouden, anders gaat hij roesten. Voor het eerste gebruik moet je hem meerdere malen invetten met olie, spoelen met warm water en laten drogen op een laag vuur.  En na gebruik mag je hem niet wassen met zeep, enkel met warm water en nadien invetten met olie. Na een tijdje zal er zich een zwarte laag vormen. Dat is net goed. Het is een soort natuurlijke antikleeflaag. In Azië zeggen ze: hoe zwarter de wok, hoe beter de kok!

Ben je er klaar voor? Let's wok & roll!

Wok met kleverig varkensvlees en noedels

Wok met kleverig varkensvlees en noedels
Varkensvlees smaakt heerlijk af in combinatie met een zoetige, kleverige saus met Chinees vijfkruidenpoeder. We maken een snelle maar overheerlijke wokschotel met knapperige groentjes, varkensvlees en rijstnoedels. Een topwok die elke thuiskok aankan! Deze topper kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!

Thaise balletjes met wokgroenten en rijstnoedels

Thaise balletjes met wokgroenten en rijstnoedels
Dit verrassende gerecht ga je misschien niet tegenkomen op een authentiek marktje in Thailand, maar het barst wel van die typisch Thaise smaken. Pittige gehaktballetjes met knapperige groenten in een heerlijke rode currysaus, met rijstnoedels erbij. Origineel en smaakvol, net zoals de Thaise keuken! Bekijk recept

Kleverige veggie wokschotel met cashewnoten

Kleverige veggie wokschotel met cashewnoten
In de Aziatische keuken gaan ze altijd op zoek naar een balans tussen zoet, zout, zuur en pittig. Deze veggie wokschotel is daar het ideale voorbeeld van. Bekijk recept

Oosterse wok met gehakt en boontjes

Oosterse wok met gehakt en boontjes
Een lekker Oosters wokgerecht, prima keuze op zowel een warme als koudere dag. Varkensgehakt gecombineerd met boontjes en shiitake paddenstoelen, met een saus op basis van sojasaus, chilipeper en sriracha. Serveren doen we met witte rijst. Smakelijk! Bekijk recept

Wok van kip met cashewnoten en lente-ui

Wok van kip met cashewnoten en lente-ui
Waarom wij zo van wokken houden? Omdat het zo gemakkelijk is, snel klaar, gezond & ook nog eens overheerlijk! Zoals deze wok van kip met cashewnoten & lente-ui. Bekijk recept

Snelle wok kip sweet chili met jasmijnrijst

Snelle wok kip sweet chili met jasmijnrijst
Dit is een echte klassieker van bij de afhaal-Chinees, maar dan lekker vers en nóg sneller klaar dan dat je het zelf kan gaan halen. De kippenblokjes bakken lekker krokant dankzij het laagje maïszetmeel eromheen. Er komen lekker knapperige groentjes, ananas en licht pikante zoete chilisaus bij. Smakelijk! Bekijk recept

Kip lo mein

Kip lo mein
Lo mein is een gerecht uit de Chinese keuken en wilt zoveel zeggen als 'gewokte noedels'. Een heerlijk roerbakgerecht met malse kippenblokjes, lekkere groentjes en een overheerlijk sausje op basis van hoisin. De Chinese keuken op zijn best! Bekijk recept