Witloofrolletjes! Of witloof in de oven met hesp en kaas. Of hespenrolletjes met witloof en kaas... Hoe noem jij ze? Wat we sowieso zeker weten, is dat ze tot ons Belgisch culinair erfgoed behoren. Leuk weetje: de legende gaat dat witloof exact 'even oud' is als België. Het zou in het jaar 1830 'ontdekt' zijn door de boer Jan Lammers cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken, na een milde winter, stelde hij vast dat de bittere wortels waren 'doorgeschoten' en dat de witte blaadjes zoet en mals smaakten. Dit is echter niet historisch bewezen. Het is de hovenier Frans Bresiers die in die periode in de Kruidtuin van Brussel experimenteerde met groenten. Hij 'forceerde' chichorei daar in de champignonkelder. Dat forceren is dus dezelfde techniek als dat gebruikt wordt om champignons mooi wit te krijgen. En zo ontstond het witloof. 

Wanneer witloofrolletjes voor het eerst gemaakt werden, is niet geweten. In de klassieker Franse keuken is het wel een gebruik om witte groenten in bechamelsaus en later ook in kaassaus ('sauce Mornay') te serveren. Wie de witloofstronkjes vervolgens in hesp rolde, dat is niet geweten, maar het recept stond al wel in de eerste versie van 'Ons Kookboek' uit 1927. Binnenkort kunnen we dus het honderdjarig jubilee vieren van deze oer-Belgische lekkernij! (bron)

Hou jij van de echte klassieker, of ga je voor een verrassende variatie? Wij experimenteerden met gerookte zalm, een lichtere kaassaus, spek en ook een veggie versie. Of wat denk je van een originele lasagne met witloof, kaas en hesp? Jij kiest... Deze week kan je trouwens een heerlijke variatie van onze klassieker bestellen bij foodbag.be, scroll snel naar beneden!


Witloofrolletjes met ham en kaas


Witloofrolletjes met ham en kaas
Een echte ode aan de Belgische keuken, met deze klassieker: witloofrolletjes met ham en kaas! Heerlijk comfort food uit de oven, zalig! Bekijk recept



Witloofrolletjes met ham en kaas in bloemkoolsaus


Witloofrolletjes met ham en kaas in bloemkoolsaus
Witloofrolletjes met ham en kaas is een echte Belgische klassieker, maar toegegeven: ook wel een caloriebommetje! Maar, het kan gelukkig ook anders! We maken een bechamelsaus op basis van bloemkool, en dan wordt het plots een koolhydraatarm gerecht. En minstens even lekker, moet je proberen! Bekijk recept



Witloofrolletjes met gerookte zalm


Witloofrolletjes met gerookte zalm
Hou je van witloofrolletjes met ham en kaas? Dan hebben we een leuke verrassing voor jou: de witloofrolletjes zijn ook overheerlijk met gerookte zalm! Bekijk recept



Lasagne met witloof, ham en kaassaus


Lasagne met witloof, ham en kaassaus
Een originele variatie op witloofrolletjes met ham en kaas. Het resultaat is een verrassende variatie op onze Belgische klassieker in lekkere laagjes lasagne! Bekijk recept



Witloofbootjes met spek en kaas, veldsla en geroosterde aardappelen


Witloofbootjes met spek en kaas, veldsla en geroosterde aardappelen
Witloofrolletjes, maar dan in een originele variatie met spek en gratinkaas! Daarbij komen geroosterde aardappelen en veldsla, opgewerkt met een heerlijke dressing! Een origineel bordje Belgische kost, met een twist! Laat het smaken. Bekijk recept



Witloofrolletjes in kaassaus met mosterdpuree


Witloofrolletjes in kaassaus met mosterdpuree
Elke week proberen we een klassiek gerecht om te toveren tot een vegetarisch succes. Missie geslaagd! Dankzij deze witloofrolletjes in kaassaus mis je de ham geen seconde. Overheerlijk met een pittige mosterdpuree erbij. Bekijk recept

Pancetta-witloofrolletjes in kaassaus


Pancetta-witloofrolletjes in kaassaus

Voor een smaakvolle upgrade van je witloofrolletjes in kaaussaus moet je bij ons zijn! We vervangen de hesp door pancetta. Z'n heerlijke kruiding doet wonderen. Je puree geven we wat meer punch met de landkers. Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!